Dirk Torfs wordt Algemeen Directeur van SOC Maakindustrie

Lommel, Leuven, Diepenbeek, 10 juli 2014 - De Raad van Bestuur van SOC Maakindustrie, het nieuwe strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen, kondigt de aanwerving van Dirk Torfs als Algemeen Directeur aan. Hij zal de krachtenbundeling van de Vlaamse onderzoekscentra FMTC en Flanders’ DRIVE en laboratoria van de 5 Vlaamse universiteiten in SOC Maakindustrie in goede banen leiden. Hiermee zal hij bijdragen tot de realisatie van een onderzoeks- en innovatiecapaciteit op topniveau, essentieel om de internationale concurrentiekracht van de Vlaamse maakindustrie strategisch te versterken.

De maakindustrie biedt in Vlaanderen direct werk aan ongeveer 200.000 mensen in 5.700 bedrijven, actief in ondermeer de voertuig- en de machinebouwindustrie alsook in andere hoogtechnologische productieomgevingen. SOC Maakindustrie werd door de Vlaamse Regering op 9 mei erkend als strategisch onderzoekscentrum, met het oog op de realisatie van de voertuigen, de machines en de fabrieken van de toekomst.

Dit initiatief kwam tot stand met de steun van Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie en onder impuls van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Het officiële startschot voor de operationele werking volgde op 1 juni, met de goedkeuring van 5 onderzoeksprojecten en de start van workshops met de bedrijven om samen de inhoudelijke focus van SOC Maakindustrie te bepalen.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van SOC Maakindustrie, licht toe: "De maakindustrie is goed voor 45% van de export van het Vlaams gewest en vertegenwoordigt 40% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Deze industrie is de motor van de welvaart in Vlaanderen. Om de wereldwijde concurrentie te trotseren, dient ze echter te transformeren naar een "slimme" maakindustrie. Met de aanwerving van Dirk Torfs als Algemeen Directeur neemt SOC Maakindustrie een vliegende start om de Vlaamse bedrijven via precompetitief onderzoek te ondersteunen om deze transformatie te realiseren en zo hun internationale competitiviteit op lange termijn te verstevigen. "

Dirk Torfs, Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen, heeft 20 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie en behaalde in 2011 ook een Executive MBA, met focus op Ondernemerschap. Hij is op dit moment nog actief als Vice President, Division Manager Discrete Automation and Motion bij ABB, wereldspeler op het vlak van energie en automatisering. Daarnaast is hij ook Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School. Vanaf 15 september neemt hij zijn nieuwe functie als Algemeen Directeur bij SOC Maakindustrie op.

"Ik ben ervan overtuigd dat Dirk Torfs over de geschikte achtergrond en ervaring beschikt om de beoogde community van meer dan 300 onderzoekers vanuit de industrie, SOC Maakindustrie en de 5 Vlaamse universiteiten samen te brengen en hun multidisciplinaire samenwerking aan één gemeenschappelijke Vlaamse industriële onderzoeksagenda te faciliteren", voegt Koenraad Debackere, Algemeen Beheerder van de KULeuven en Gedelegeerd Bestuurder van KULeuven Research & Development toe.