Continental, Dentsply, Newtec en Provan zijn eerste fabrieken van de toekomst

Agoria en Sirris bereiden bedrijven in Vlaanderen voor op industrie 4.0

De bedrijven Continental uit Mechelen, Dentsply Implants uit Hasselt, Newtec uit Erpe-Mere en Provan uit Genk zijn de eerste fabrieken van de toekomst in ons land. Deze technologiebedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in o.a. de modernisering van hun machines, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag op productievlak internationaal tot de wereldtop behoren. Vandaag ontvingen ze uit handen van Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters de award ‘Factory of the future’. Technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, begeleiden momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar fabriek van de toekomst. 

Vlaanderen heeft een sterke maakindustrie. “Direct en indirect verdienen meer dan een half miljoen Vlamingen hun boterham in de industriële maaksectoren,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “De totale industrie is goed voor meer dan 80 procent van de export van het Vlaams gewest, noodzakelijk om onze welvaart te onderhouden. Maar die sterke positie staat onder druk. Dat er iets moet gebeuren aan het slechte ondernemingsklimaat, staat buiten kijf: hoge ondernemingskosten, tekort aan technisch geschoold personeel, … maar ook de transformatie van de productie-activiteiten is absoluut noodzakelijk.” 

Daarom werkten Agoria en Sirris een ambitieus toekomstplan ‘Made Different’ voor de industrie uit. Herman Derache, algemeen directeur van Sirris: “Het gaat om een sectoroverschrijdend meerjarenprogramma. Binnen- en buitenlandse specialisten helpen bedrijven via sensibilisering, scans, individuele begeleiding en collectieve ondersteuning hun productontwikkeling- én productieactiviteiten te verbeteren. Met steun van de Vlaamse regering willen Sirris en Agoria onze industrie internationaal positioneren en klaar stomen voor de vierde industriële revolutie.” 

Ook in andere landen als de Verenigde Staten (XXX = Production in the Innovation Economie (PIE)) en Duitsland (industrie 4.0) wordt volop op de maakindustrie ingezet via gelijkaardige initiatieven. Maar de sterke nadruk op de menselijke factor en de individuele begeleiding van bedrijven maken het ‘Made Different’-programma van Agoria en Sirris uniek. 

Wat is een fabriek van de toekomst? 

Uitgroeien tot een fabriek van de toekomst, gebeurt niet op één dag. Het Made Different-programma vraagt een doorgedreven volgehouden focus van drie tot zelfs vijf jaar. In totaal werden 7 transformatiethema's vastgelegd. Volgende kenmerken maken deel uit van de visie over de fabriek van de toekomst: ze verbruiken een absoluut minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiterst milieuvriendelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan zeer snel en flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers zijn er erg hoog. 

Vier bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Meer dan 140 bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Het gaat om bedrijven in een brede waaier van sectoren (technologische industrie, voeding, textiel, papier, farma, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, …). Het gaat zowel om grote ondernemingen (34%) als kmo’s (66%), verspreid over alle Vlaamse provincies. Agoria en Sirris maken zich sterk dat er tegen 2018 niet minder dan 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen binnenhalen. Tegen die tijd willen ze 500 bedrijven hebben die zich op die manier aan het transformeren zijn. 

De toekomst van de fabriek 

De transformatie van onze industrie is een noodzaak als tegenzet voor de hoge ondernemingskosten in ons land en de concurrentie uit de goedkopere, opkomende landen. Deze landen beperken zich niet enkel tot het produceren, maar ontwikkelen ook producten en exporteren ze wereldwijd. Wilson De Pril: “Dit betekent dat we een offensieve strategie van differentiatie moeten volgen en niet van lage prijzen.” 

“De Vlaamse regering lijkt alvast deze visie te delen door meer te investeren in innovatie en door de oprichting van Flanders Make mogelijk te maken, dat met zijn onderzoek voor de maakindustrie de toekomstige transformatietrajecten van de bedrijven ondersteunt. We zijn blij dat het één van de doelstellingen van de Vlaamse regering is om in te zetten op het ‘nieuw industrieel ondernemen’ en op termijn Vlaanderen klaar te maken voor de vierde industriële evolutie (industrie 4.0). Een uniek programma zoals Made Different verlengen en het versterken van Flanders Make als strategisch onderzoekscentrum, zijn daarbij essentieel,” besluit De Pril. 

Over de fabrieken van de toekomst 

Newtec 

Newtec is een specialist in het design, de ontwikkeling en de productie van materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Elk toestel dat Newtec levert is uniek. Software, hardware en functionaliteit worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er één op maat van deze high mix/low volume-markt. 

Newtec doorliep met verve het traject van Made Different en krijgt de titel van Factory of the Future. De belangrijkste transformaties hierbij waren zonder twijfel de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human centered productieproces. 

De belangrijkste resultaten die Newtec hiermee wist te boeken zijn:

 • Een first pass yield van 95%. Gezien de complexiteit en volumes waarin Newtec handelt een uiterst competitief resultaat.
 • De succesvolle invoering van een digital factory-concept in drie lagen, waardoor medewerkers, processen, leveranciers en klanten nauwer met elkaar in de waardeketen verbonden zijn.
 • Cross-trained medewerkers in alle afdelingen geven Newtec meer flexibiliteit en laten toe de volledige operationele flow te optimaliseren.

Dentsply Implants 

Dentsply Implants behoort tot de absolute wereldtop in de markt voor tandimplantaten. De productiesite in Hasselt focust op patiënt-specifieke hulpmiddelen voor het herstellen van een gebit. Dentsply Implants doet hierbij een beroep op moderne productietechnieken zoals 3D-printing en CAD/CAM-frezen. 

In hun transformatie naar Factory of the Future slaagde Dentsply Implants er onder meer in om hun materiaalkosten met 40% te reduceren dankzij een investering in 3D-printingtechnologie. Voorts kan het voortaan bouwen op een sterk netwerk van verticale, horizontale en multidimensionale samenwerkingsverbanden. 

Andere opmerkelijke resultaten waren onder andere:

 • Een halvering van de algemene doorlooptijd.
 • Afvalpercentage daalde van 10% naar 3%.
 • First time right steeg van 60% naar 90%. 

Continental Mechelen 

In de productiehallen van Continental in Mechelen zijn werknemers dagelijks in de weer met de productie van ABS-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens. 

De voorbije vier jaar timmerde Continental Mechelen hard aan de weg naar de titel van Factory of the Future. Het investeerde hiervoor fors in de doorgedreven automatisering van zijn productieapparaat. Ook de ecologische voetafdruk werd aangepakt en Smart Production Systems deden hun intrede. Met een actief ontwikkelbeleid voor werknemers zette het bedrijf dan weer in op de retentie van zijn menselijk kapitaal. 

Enkele van de opvallendste resultaten die Continental Mechelen hiermee wist te boeken:

 • Op vier jaar tijd investeerde Continental Mechelen circa 97 miljoen euro in de modernisering van zijn productieapparaat.
 • Absenteïsme daalde tot onder de 3%.
 • Continental Mechelen groeide uit tot het Factory of the Future Competence Center voor de hele groep. 

Provan 

Metaalbewerkingsbedrijf Provan, met vestigingen in Genk en Bilzen, verzorgt laswerken, laser- en plaatbewerking, profielbewerking en assemblage voor klanten uit verschillende industriële sectoren. Een doorgedreven aanpak op basis van Quick Response Manufacturing staat centraal in alles wat Provan doet. 

Op weg naar de Factory of the Future besteedde Provan met de invoering van een nieuw operationeel planningssysteem veel aandacht aan het concept van de digital factory. Het systeem stimuleert daarnaast de zelfstandigheid en verhoogt de betrokkenheid van werknemers. De creatie van een partnernetwerk voor toeleveranciers zorgde voor een betere samenhang doorheen de waardeketen. 

Enkele van de meest opvallende resultaten op een rij:

 • Doorlooptijden van enkele van de belangrijkste producten werden aanzienlijk teruggedrongen.
 • De toegevoegde waarde van het productieproces bij Provan verdrievoudigde over de voorbije vijf jaar.
 • De ecologische impact van de productie werd aanzienlijk gereduceerd. 

Voor meer informatie en foto’s van de winnaars: 

Marie-France Rousseau, Communication Manager Sirris, +32 498 91 94 56 – marie-france.rousseau@sirris.be

René Konings, Persverantwoordelijke Agoria, +32 478 34 78 86 – rene.konings@agoria.be