Composieten worden multifunctioneel

Vezelversterkte polymeercomposieten ondergaan een snelle evolutie: naast hun gewone functie voor mechanische sterkte krijgen ze functionaliteiten toegewezen die deze rol overstijgen.

De markt van de composieten blijft nu al jaren na elkaar groeien met gemiddeld 6 procent per jaar. Ondertussen evolueren deze materialen en doordat ze meer dan ooit inzetbaar zijn dankzij de uitstekende combinatie van hun mechanische sterkte en klein gewicht, komen er steeds meer nieuwe functies bij. Volgens een studie van IDTechEx zal de markt van de slimme composieten binnen 10 jaar zeker 5 kiloton zijn. 

Toegevoegde functies op de composieten kunnen zeer uiteenlopend zijn: elektrisch en thermisch, inbouw van sensoren en schakelingen (actuatoren), opname en opslag van energie, datatransmissie, autocicatrisatie, vormverandering, …

Deze technologieën hebben elk een verschillend niveau van maturiteit en sommige zijn reeds reëel op de markt zoals geleidende composieten, terwijl andere nog in het stadium zitten van R&D zoals de zelfherstellende, zelfhelende composieten waar men al 25 jaar lang onderzoek voor doet.

Lees meer op Techniline.