Cirkel
Herfabricatie, herstel , opwaardering, refurbishing, hergebruik, … het zijn stuk voor stuk waardevolle circulaire strategieën. Alleen, hoe kan u er zeker van zijn dat u de meest geschikte strategie specifiek voor een kmo-context exploreert en uittest? Via dit project kan Sirris u de aanpak en praktische handvaten (technologieën, tools, …) aanreiken die u helpen de risico’s te beperken en de kans op succes te vergroten. 

Projectduur: maart 2022 - februari 2024

Nieuws!


  • 24/10/2022 - Volgende begeleidingsgroep
  • Eerste casebook beschikbaar! - download het hier
Context
Dat je aan producten met een lange levensduur, vooral in een B2B-context, meer waarde kunnen ontlenen door ze goed te onderhouden, upgraden, herstellen, herfabriceren is een circulaire evidentie. Anderzijds zijn er bijzonder veel factoren die een impact hebben op het economisch succesvol kunnen opzetten van zo’n levensduur verlengende activiteiten. Veel maakbedrijven zien en ervaren deze grote onzekerheden en risico’s ook.

Doelstelling
In dit project werken we een aanpak en methodes uit om de verschillende onzekerheden stap voor stap aan te pakken. Meer nog, door alleen die uitdagingen op de radar te zetten die op dat moment voor uw bedrijf het belangrijkste zijn, bent u zeker dat u de prioritaire zaken eerst aanpakt. We stellen daarvoor hulpmiddelen zoals een checklist, schema’s en stappenplannen op die u in functie van uw noden kan gebruiken.  

Daarnaast reiken we ook de meest zinvolle technologieën aan die kunnen helpen om de efficiëntie van de remanufacturing-activiteiten te ondersteunen. Ook hier voorzien we een preselectie van technologieën in relatie tot uw situatie.

 

Aanpak

Voor de verschillende stappen die een bedrijf doorloopt om tot een nieuwe operationele activiteit te komen, zijn er specifieke vragen en onzekerheden die opgelost moeten worden. 

Voor elk van deze fasen (zie schema) brengen we bedrijfservaring en theoretische inzichten samen  tot praktische hulpmiddelen op maat van kmo’s.

In de eerste fase stelden we een casebook samen van toonaangevende en inspirerende bedrijven waaruit we inzichten verzamelden in de redenen waarom deze cases succesvol zijn. 

 


Ook in het Re-Value-webinar kwamen een aantal remanufacturing-cases aan bod.


We brengen informatie samen uit de cases, de input uit de gebruikersgroep, bedrijfsinteracties  en uit de  literatuur.  

We definieerden hieruit de vragen die u zich moet stellen als u zelf ook wilt nagaan wat het potentieel van remanufacturing voor uw organisatie? We hebben intussen een vragenlijst opgesteld. Hieruit kunnen we inzichten verwerven over de kansen op het vlak van businesscase, product en competenties. Hier bovenop kan u ook een idee verkrijgen van de grootte en impact van uw project wanneer u met remanufacturing van start gaat.

Het doel is dit alles in één kant-en-klare tool  samen te brengen, zodat u zelf aan de slag kan. Op dit ogenblik hebben we de richtvragen en de beoordelingsmethodiek klaar, maar deze zijn nog niet  geïntegreerd. Wilt u  toch al aan de slag? Laat het ons weten! We sturen u dan de vragen en overlopen samen de beoordeling. Op deze wijze kunnen we zowel onze aanpak valideren als u op weg helpen.

Doelgroep
Doelgroep zijn kmo’s die het potentieel van remanufacturing willen exploreren. We focussen op B2B, eerder dan op B2C, zowel op maakbedrijven als service- bedrijven(onderhoud, herstel, …), die de levensduur van producten helpen verlengen. 

Referentie
COOCK Cirkel

Financiering
Vlaio 
Interne links
Meer info over circulaire economie vindt u hier

Informatie

Zo kan u betrokken raken bij dit project:
 

  • Neem contact met ons op met uw specifieke case voor een vrijblijvend intakegesprek: we zoeken twee relevant use cases waarop we de instrumenten die we bouwen wensen te valideren. We zoek bedrijven die echt aan de slag gaan met remanufacturing en ook bereid zijn om de instrumenten, tools, aangereikte technologie uit te testen voor hun product of in hun herfabricageproces.
  • Bent u graag betrokken vanop de eerste rij en wenst u mee de eerste inzichten te verwerven? U kunt zich nog aanmelden om deel uit te maken van onze begeleidingsgroep of consultatiegroep.  Contact: Thomas Vandenhaute
Benieuwd naar meer ? Blijf op de hoogte dankzij onze blogposts!
Onze experts houden u op de hoogte van het Cirkel project en nog veel meer. Ze houden voor u de vinger aan de pols en delen hun inzichten via hapklare artikels.

Hoe kunnen we u ondersteunen?

Meer weten over het Cirkel project? Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming ? Contacteer ons. Onze Circular Economy Project Leader, Thomas Vandenhaute, helpt u graag verder.