Checklist beste praktijken omtrent beveiliging voor IoT-applicatieontwerp

Om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens in IoT-systemen te waarborgen moeten een aantal beveiligingsaspecten worden bekeken, zodat het ontwerp voldoet aan de vereisten omtrent beveiliging en privacy. In deze eerste blog geven we een overzicht met een checklist die u kunt downloaden.

Naar verwachting zal IoT binnenkort miljarden alledaagse huis-, kantoor- en industriële apparaten verbinden. U kunt zich dus voorstellen hoe groot de schade zou zijn als er gebruik wordt gemaakt van een zwak beveiligingsplatform (of applicatie) om die apparaten te besturen en de uitwisseling van gegevens in goede banen te sturen. IoT belooft de productiviteit te verbeteren en mensen te helpen hun werk beter en sneller te doen, maar cyberaanvallen kunnen deze productiviteitswinst teniet doen. In extreme gevallen kunnen ze ondenkbaar veel schade aanrichten (bijv. een zelfrijdende auto hacken).

Het is dus belangrijk om een veilig platform en een veilige omgeving te voorzien voor IoT-apparaten. Zo kan de veiligheid van de gebruikers worden gewaarborgd en kunnen ongewenste gevolgen veroorzaakt door een beveiligingslek worden voorkomen. In deze zin moeten organisaties die IoT-systemen leveren en gebruiken hun apparaatgegevens zo goed mogelijk beschermen. Beveiligingsaspecten moeten worden onderzocht en geïmplementeerd in het begin van de ontwerpfase, niet achteraf.

We hebben een checklist beste praktijken omtrent beveiliging voor IoT-applicatieontwerp opgesteld, die we beschrijven in een reeks whitepapers. Download onze eerste whitepaper door hier te registreren
In dit document identificeren we de algemene beveiligingsaspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van IoT-applicaties die voldoen aan de vereisten omtrent beveiliging en privacy.

In onze volgende blog bespreken we elke beveiligingsfunctie en de bijbehorende oplossing in detail. We lichten ook enkele lessen toe die we konden trekken uit een mislukte IoT-beveiliging van zowel producten als diensten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Sirris heeft een uitgebreide ervaring en knowhow opgebouwd in IoT-beveiliging. Neem contact op met ons