Bregil verkort doorlooptijd meubelproductie van 10 naar 2 dagen

23 april 2019
Case
Pascal Pollet

De Nederlandse metaalverwerkende kmo Bregil koos recent voor een andere aanpak op de productievloer, volgens de QRM-principes. Het resultaat nu is een lege vloer, een rustige werkplaats en een hogere omzet, dankzij kortere doorlooptijden en een hogere productiviteit.

Bregil is actief in het verwerken, lassen, poedercoaten, sublimeren en de assemblage van metalen platen en buizen. Het bedrijf produceert winkelinrichting, displays, meubelkaders, machineonderdelen en gereedschap.

Enkele jaren geleden startte de onderneming met lean, wat al een hele hulp bleek, maar op termijn niet de manier was die het bedrijf echt vooruit zou helpen, omwille van de grote variatie in ordergrootte, type producten en materialen. Lean legt de focus op de eliminatie van verspilling en de reductie van kosten, maar kan niet voldoende ondersteuning bieden bij de enorme diversiteit en de korte leveringstijden die van Bregil verwacht worden. QRM biedt wel de nodige ondersteuning aangezien deze strategie zich alleen op (doorloop)tijd focust. De organisatie werd er efficiënter door en heel wat andere zaken verbeterden mee, waaronder kostprijs, kwaliteit, de hoeveelheid verspilling en voorraadbeheer. Daarnaast heeft QRM ook aandacht voor de betrokkenheid van de werknemers, aangezien de methode dankzij hen staat of valt. Zij kregen meer verantwoordelijkheden en ook de ruimte om hun werk zelf te organiseren.

Pilootprojecten

De eerste stappen naar QRM werden gezet in 2015, waarbij een QRM-board werd opgezet, bestaande uit leden van het management, twee afdelingshoofden en een consultant: iedereen kan hier zijn ideeën en kritiek aan kwijt.

Hierop werden de eerste pilootprojecten gestart: allereerst een cel voor de productie van meubels. Een deel van de fabriek is ontworpen voor meubelproducten te maken die aan bepaalde vereisten moeten voldoen, waaronder productie minstens eens per zes weken en enkele identieke handelingen. Zeven medewerkers zijn in deze cel aan de slag en ze hebben toegang tot een laspost, een assemblagepost, verschillende persen en andere machines. Samen met de afdelingen voor verzagen en buigen slaagden ze erin de doorlooptijd van de meubelproducten te reduceren van 10-12 dagen tot twee dagen.

Een tweede pilootproject was er een rond planning, dat zijn start kende bij een van de eerste handelingen in productie, bij de afdeling voor verzagen, dat nu alleen te horen krijgt wat moet verzaagd worden voor de volgende dag. Geen gebundelde orders meer omwille van efficiëntie, alles draait nog slechts om doorlooptijd, met veel minder chaos tot gevolg.

Slimme planning, flexibele inzet

Ondertussen zijn er drie verschillende cellen opgezet die elk een eigen kleur (rood, groen en blauw) en een eigen planbord hebben. Boven de borden bevinden zich foto's van de teamleden, waarbij de kleur van hun cel is aangegeven.

De principes van QRM worden in de cellen met succes in de praktijk gebracht: de medewerkers kregen crosstraining, zodat indien nodig, teamleden kunnen worden 'uitgeleend' aan andere cellen. De bezettingsgraad wordt beperkt op 80 procent van de capaciteit. Zo zijn korte en stabiele doorlooptijden van gemiddeld ca. vijf dagen mogelijk op de werkvloer. Doordat de doorlooptijden stabiel zijn, volstaat het om via het planbord te bepalen wanneer iets kan starten in de cel. De hoeveelheid werk die elke dag op de werkvloer vrijgegeven wordt, blijft beperkt.

Complexe planningsoplossingen kunnen worden vermeden door een goede inrichting van het eigenlijke productiesysteem. Het gehele systeem is heel visueel en transparant, waardoor iedereen snel en makkelijk de stand van zaken begrijpt en er ook gemakkelijk kan geschoven worden met de resources. Het systeem is erg low-cost, aangezien men niet afhankelijk is van dure software. In plaats daarvan kiest Bregil ervoor te investeren in de ontwikkeling van zijn mensen. Zo wordt wekelijks een groep medewerkers gecoacht.

Op deze manier kan de Nederlandse onderneming verbluffende cijfers neerzetten, zoals een toename van 40 procent in productiviteit, terwijl de doorlooptijd tot 80 procent kon worden gereduceerd.

Lees hier meer over QRM bij Bregil.

Krijgt uw onderneming te maken met almaar meer gepersonaliseerde vragen van klanten en kortere doorlooptijden? Dan is de QRM-methode zeker interessant voor u! Sirris organiseert geregeld infosessies rond QRM, maar ook intensieve trainingen om u te leren QRM in uw organisatie te implementeren. De data van de volgende sessies vindt u terug in onze agenda.  

(Bron foto: https://qrminstitute.org)

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be