Word QRM Alpha Specialist!

In Nederland bestaat het concept al even en nu wordt naar analogie van het voorbeeld van de noorderburen ook hier in België een eerste opleiding tot QRM-specialist ingericht, gegeven door specialisten, waaronder Sirris, en in samenwerking met QRIS.

In tien sessies van elk een avond, gespreid over drie maanden, maken deelnemers kennis met de concepten, theorieën, principes en methoden die horen bij QRM (quick response manufacturing). Ook wordt ruim aandacht besteed aan de toepassing van QRM-principes en -technieken in de praktijk. Deelnemers leren onder andere via testimonials van mensen uit het bedrijfsleven wat het betekent om QRM in een organisatie te implementeren.

De onderwerpen van de tien sessies zijn:

  • Kracht van tijd - Introductie van QRM, de kracht van tijd, de noodzaak van flexibel reactietijddenken in een steeds sneller veranderende omgeving en een steeds meer eisende markt.
  • Job Mapping en MCT - Uitleg hoe 'Job Mapping' kan worden gebruikt bij QRM-implementaties en hoe een MCT (Manufacturing Critical Path Time) -diagram kan worden opgesteld.
  • Organisatiestructuur - Herstructurering  van een organisatie in cellulaire eenheden met minder en snellere overdrachten.
  • FTMS + QRM-cellen - Uitleg wat een FTMS (Focused Target Market Segment) is en de vorming van QRM-cellen voor het effectief implementeren van QRM.
  • Mens- en organisatieontwikkeling - Belang van mens- en organisatieontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
  • Systeemdynamica - Wachttijden door het volplannen van het ‘systeem’ en omgang met capaciteit.
  • Seriegrootte, omsteltijden - Inzicht in de gevolgen van grote series en hoe deze te verkleinen zijn.
  • Bedrijfsbrede aanpak - Belang van aanpak van processen in de hele organisatie, inclusief toeleveranciers.
  • Mens- en organisatieontwikkeling - Belang van mens- en organisatieontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
  • Lean manufacturing en QRM - Wat is Lean Manufacturing? Waar zijn lean en QRM complementair aan elkaar en waarin zitten de verschillen?

Effort en certificering

De deelnemers krijgen per bijeenkomst opdrachten die in de praktijk uitgevoerd worden. Op het einde van de opleiding kunt u aan een optioneel examen deelnemen. Dat examen bestaat uit twee delen; toetsing van de theorie en van de toepassing in de praktijk. Aan de hand van een schriftelijk examen met open en meerkeuzevragen wordt beoordeeld of ze zich de theorie eigen hebben gemaakt. Via een case wordt bekeken of ze de theorie ook in praktijk kunnen brengen.

Op het einde van de opleiding kunt u de certificering QRM Alpha® Specialist bekomen, op voorwaarde dat minimum acht sessies werden bijgewoond, de opdrachten uitgevoerd en het examen met succes afgelegd.

Na de opleiding is de deelnemer theoretisch voldoende onderlegd om zelfstandig een QRM-project te initiëren en de analysefase van een QRM-implementatie uit te voeren. Bovendien is dit de opstap om aan de vervolgopleiding QRM Bèta® Specialist deel te mogen nemen.

Voor en door wie?

De opleiding richt zich specifiek op managers die binnen hun bedrijf met QRM aan de slag willen, facilitators van QRM-implementaties en externe adviseurs. Deelnemers hebben bij voorkeur ervaring met lean of andere verbeterfilosofieën.

De opleiding wordt verzorgd door Belgische QRM-experts, waaronder Pascal Pollet van Sirris, en zal vanaf 12 april parallel plaatsvinden in Zwijnaarde en Diepenbeek. De trainers die de opleiding verzorgen bestaan uit enkele hard-skill trainers en één soft-skill trainer. Sessie 1 tot en met 4 en 6 tot en met 9 zullen door de hard-skill trainers uitgevoerd worden, op sessie 5 en 10 is het de beurt aan de soft-skill trainer. Tijdens de training worden de aspecten belicht die van belang zijn om te communiceren over QRM in organisaties. Dit houdt in dat deelnemers 'elevator speeches' en minitrainingen uitvoeren.

Interesse om meer te weten of deel te nemen? Neem een kijkje in onze agenda! Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Tags: