Werk mee aan onderzoek naar contactloze laagdiktemeting!

Momenteel loopt een onderzoek naar een baanbrekende techniek om de dikte van een deklaag - verf of een andere soort coating - contactloos te meten, terwijl men aan het spuiten is, zodat onmiddellijk de juiste laagdikte kan aangebracht worden. Deze nieuwe optische technologie is ondertussen klaar voor optimalisatie via testen in de praktijk.

Bij gebrek aan een passende techniek om deklagen te meten tijdens applicatie, worden deze typisch dikker dan nodig aangebracht, om zeker te zijn dat de deklaag de dikte heeft die minimaal nodig is.  Op vraag van de industrie gingen we op zoek naar een economisch en ecologisch beter alternatief.

Het Labo voor Akoestiek en Thermische Fysica aan KU Leuven ontwikkelde, met de steun van Sirris en de bedrijfswereld, een oplossing om de laagdikte van coatings te meten in de spuitcabine. De techniek maakt real-time contactloos meten van deklagen tijdens het aanbrengen mogelijk. Hierbij maakt men gebruik van een laser die de coating plaatselijk opwarmt, waarna de afkoelsnelheid van het opgewarmde oppervlak met een thermische camera gemeten wordt. De afkoelsnelheid blijkt bepalend te zijn voor de laagdikte (dunne lagen koelen sneller af dan dikke lagen).

Om de nieuwe techniek verder te ontwikkelen en te valideren voor gebruik onder reële omstandigheden is bijkomend onderzoek nodig. Daarom zijn we op zoek naar bedrijven - zoals lakbedrijven en spuitcabinefabrikanten, maar ook ontwikkelaars van sensoren - die willen meewerken aan dit onderzoek.

Wilt u meer weten over deze nieuwe methode of wilt u deze technologie samen met Sirris en KU Leuven verder helpen uitwerken? Neem dan contact op met Pascal of Thomas!

Tags: