Wederzijdse licentieovereenkomsten voor meer juridische veiligheid

Om bij te dragen tot een evenwichtiger patentsysteem in een intergeconnecteerde wereld, komt Google op de proppen met wederzijdse licentieovereenkomsten rond Android. 

In de wereld van de intellectuele eigendom, is vrede op het vlak van patenten vaak synoniem van gezondere innovatie en concurrentie. De bedrijven krijgen dagelijks met het probleem te maken. Een van de oplossingen om de juridische veiligheid te verhogen, bestaat erin licenties gemeenschappelijk te stellen. 

Google illustreert dit met de lancering van zijn PAX-initiatief (wat staat voor Android Networked Cross-License Agreement) voor de licentie van patenten. Het bedrijf heeft immers meerdere processen achter de rug, waaronder de rechtszaak tegen Oracle in verband met een schending van de rechten op de Java-technologie. 

De deelnemende partijen in de PAX-licentieovereenkomsten geven elkaar een wederzijdse licentie, zonder vergoeding, voor het gebruik van de Android- en Google-applicaties op apparaten die daarvoor in aanmerking komen. Dit systeem van wederzijdse licentieovereenkomst moet garanderen dat de innovatie en de keuze van de consument de motoren van het Android-ecosysteem blijven, en niet de patentenoorlog. 

Android wordt reeds in open source verdeeld, waardoor het gratis door iedereen kan worden gebruikt. Het besturingssysteem heeft een dermate belangrijke ontwikkeling gekend, dat ruim 400 partnerfabrikanten en 500 operatoren in 2016 meer dan 4000 apparaten hebben geproduceerd, goed voor 1,6 miljard actieve gebruikers. 

Google hoopt dat PAX het systeem nog meer zal openstellen voor gebruikers die meer middelen zullen kunnen inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën dan voor juridische conflicten rond de intellectuele eigendom. 

De eerste leden die deelnemen aan het PAX-initiatief zijn Google, Samsung, LG, Foxconn, HMD Global, HTC, Coolpad, BQ en Allview. Samen bezitten ze meer dan 230.000 patenten. Verwacht wordt dat de groep zich snel uitbreidt. 

Bron