Wat zijn de mogelijkheden van additive manufacturing voor hogesterktestaal en inox?

Vlaanderen is één van de koplopers in metal 3D-printing. De technologie wordt voornamelijk ingezet voor hoogtechnologische toepassingen in de vliegtuig- en automobielindustrie en in de medische sector, maar biedt ook veel mogelijkheden voor bredere toepassingen in de industrie. Wat die mogelijkheden voor u precies zijn, willen we nu met u verder uitzoeken.

Op basis van bestaande kennis en bijkomend toegepast onderzoek proberen CRM, BIL en Sirris in het project 'Inside' antwoorden te vinden op enkele concrete vragen voor (hogesterkte)staal en inoxtoepassingen:

  • Welke chemische samenstelling moet ik kiezen? Printen met poeder of met draad? Welke normering is geldig? Waarop letten bij stockage en hergebruik van de printmaterialen?
  • Wat is de link tussen de chemische samenstelling, de printparameters en eigenschappen? Welke richtlijnen moet ik in acht nemen om een goed (‘first-time-right’) stuk te printen?
  • In hoeverre zijn onvolmaaktheden in het eindstuk aanvaardbaar? Vanaf wanneer hebben ze een negatieve impact op eigenschappen en levensduur?
  • Welke nabehandelingen (thermische en oppervlaktebehandelingen) zijn noodzakelijk?
  • Hoe zit het met de normering, certificatie van de printmaterialen, het productieproces en eindproduct?
  • Hoe positioneert een geprint stuk zich qua eigenschappen en kost tegenover een stuk verkregen via conventionele productietechnieken, zoals verspanen, gieten of lassen?

In het project zullen we ons focussen op drie 3D-printtechnologieën: selective laser melting (SLM – poederbed), direct metal deposition en wire arc additive manufacturing (WAAM).

Doelgroep en doel

We zijn voor dit project op zoek naar verschillende soorten bedrijven, die al bepaalde activiteiten hebben of deze overwegen:

  • (Potentiele) gebruikers van de onderdelen en componenten geproduceerd via 3D-printing
  • Leveranciers van poeders en draad
  • Bedrijven reeds actief in het 3D-printen van componenten, alsook bedrijven die vandaag actief zijn in conventionele productietechnieken (verspanen, lassen, gieten) en zich afvragen wat de mogelijkheden en limieten zijn van deze additieve productietechnologie
  • Bedrijven actief in de productie van 3D-printmachines voor koolstofstalen of met activiteiten in het nabehandelen van componenten (thermische en oppervlaktebehandelingen)

Interesse om aan het project deel te nemen? Door deelname zal u op basis van concrete informatie zelf succesvol en versneld de stap naar de nieuwe productietechnologie kunnen maken, hetzij door het produceren via additieve technologie, hetzij door het gebruik van stukken geproduceerd via de nieuwe technologie.

Wenst u meer info? Neem contact met ons op!