Wat we onthouden van de Hannover Messe 2016

De Hannover Messe,’s werelds grootste industriële beurs, stond dit jaar volledig in het teken van Industrie 4.0. Ook Sirris was van de partij. We zetten de belangrijkste trends en nieuwigheden voor u op een rij.

Industrie 4.0 is een industriële toekomstvisie waarbij machines, producten, fabrieken, systemen enzovoort met elkaar communiceren en data uitwisselen via onder meer het internet. De inzichten die daaruit voortvloeien, kunnen leiden tot nieuwe waardecreatie en innovatieve bedrijfsmodellen.

De term is in korte tijd uitgegroeid tot een buzzword in tal van sectoren. Dat Industrie 4.0 dit jaar de rode draad van de Hanover Messe was, hoeft dan ook niet te verwonderen. Verschillende technologische topbedrijven toonden er interessante en innovatieve toepassingen. Tijd voor een overzicht.

Gezien op de beurs

  • Oplossingen van Siemens voor de digitalisering van de volledige product- en productielevenscyclus in de auto-industrie. Ze zorgen voor een kortere time-to-market en een flexibelere en efficiëntere productie. 
  • Technologie van onder meer Beckhoff, een bedrijf gespecialiseerd in automatisering, die toelaat om productieprocessen te integreren met MES-systemen (informatiesystemen voor het monitoren en aansturen van die processen). Het resultaat is een productielijn waarvan de componenten bijzonder flexibel en makkelijk te integreren zijn in nieuwe architecturen. 
  • Een voorstelling van de intelligente SEW-Eurodrivefabriek, die de principes van Industrie 4.0 in de praktijk zet. De fabriek bestaat uit losse werkstations die via Cyber Physical Systems (netwerken van computers en fysieke objecten) met elkaar verbonden zijn. 
  • Franka Emika: een lichte robotarm met zeven assen voor efficiënte samenwerking tussen mens en robot. Deze zogeheten cobot is makkelijk te programmeren, flexibel, uiterst sensitief en een pak goedkoper dan andere modellen op de markt.

Een volledig verslag van de Hannover Messe en de allernieuwste Industrie 4.0-toepassingen die er de revue passeerden? Ontdek het van naaldje tot draadje op Techniline.