Wat te verwachten van AM Integrated Factory?

AM Integrated Factory

Sirris investeert in een project waarbij het additive manufacturing en de bijhorende operaties voor de afwerking van deze producten zal kunnen integreren in de productielijnen van onze industrie. Het wil hiermee een oplossing bieden voor bestaande en verwachte uitdagingen.

Terwijl de volumes aan via AM vervaardigde producten vandaag nog laag zijn, zal het opschalen van deze volumes morgen een probleem worden. Om grotere aantallen AM-onderdelen te kunnen maken op een geautomatiseerde, flexibele en gemonitorde en geconnecteerde manier, is het nodig dat de kennis en technologie die hiervoor nodig zijn, verder ontwikkeld worden. Zo zal AM kunnen geïntegreerd worden in de productiesystemen van bedrijven, zowel in bestaande als systemen in ontwikkeling.

Het integratieproces vandaag is nog maar in zijn beginfase en mikt vooral op het aanbieden van geïntegreerde stand-alone fabricageoplossingen op basis van AM voor zeer specifieke toepassingen. Een industrieel niveau van integratie met productieoperaties vereist een multidisciplinaire benadering, die expertise in productie en technologie samenbrengt op verschillende vlakken, zoals - uiteraard - additive manufacturing, precisiebewerking, digitale productie, transparante fabrieken en agile/flexibele productieopstellingen.

First-time-right

Vanuit het perspectief van productietechnologie gezien, brengt Sirris haar state-of-the-art kennis in precisieproductie en additive manufacturing samen in haar AM Integrated Factory. We focussen ons op het inzetten en verder ontwikkelen van kennis rond productie, om zo tot first-time-right-productiemogelijkheden met additive manufacturing te komen in combinatie met precisieproductie in de afwerkingsfase.

Aangezien zowel AM als precisieproductie (zoals via frezen of laserbewerken) vragen om hoge investeringen, is het essentieel deze technologieën ook alleen in te zetten voor productie van onderdelen die ook hoge toegevoegde waarde kunnen teruggeven. Het combineren van de technologieën moet deze hoge toegevoegde waarde nog versterken. Essentieel om dit ook economisch haalbaar te maken, is  te werken met een first-time-right-aanpak. De technologische ontwikkelingen door Sirris zullen zich toespitsen op de kennisverwerving van first-time-right-productie met de combinatie van deze beide productietechnologieën.

Productiviteit vs. variatie

Vanuit het perspectief van industrialisering zal de AM Integrated Factory een oplossing bieden voor de discrepantie tussen industrialisering, die enerzijds nood heeft aan productiviteit en voorspelbaarheid, en anderzijds aan variatie, bekend als de 'vijand' van productiviteit. Dit betekent dat werk moet worden gemaakt van flexibiliteit, transparantie, digitalisering, feedbackloops, operatorondersteuning en automatisering. Zo willen we een continue en consistente kwaliteit creëren.

Onderzoeks- en demonstratieplatform

Om tot de bovenstaande knowhow te komen is er nood aan onderzoeks- en demonstratieplatformen en het creëren van opportuniteiten voor samenwerking tussen technologieproviders, andere onderzoeksdomeinen en vooral ook de potentiële eindgebruikers.

De 'AM Integrated Factory' is zo'n eerste platform. Het wordt op 14 november officieel voorgesteld in de machinehal van Sirris in Diepenbeek en legt de focus in de eerste plaats op first-time-right-productie. Dankzij deze pilootlijn zullen bedrijven kunnen rekenen op onmiddellijke toegang tot de kennis die op deze infrastructuur wordt ontwikkeld.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Kom naar de feestelijke ingebruikname!

Sirris ontwikkelde haar eigen AM Integrated Factory in het kader van het nieuwe EFRO-project 'Integratie van 3D metaalprinten'. Lees hier meer over dit project.