Wat steken deelnemers aan Masterclass op over ontwerpen voor AM?

De succesvolle toepassing van additive manufacturing start bij een ontwerp gemaakt in functie van de technologie. Tijdens de masterclass 'Design for Additive Manufacturing' verwerven de aanwezigen kennis en inzicht om onderdelen te ontwerpen specifiek voor AM. We laten hen even zelf aan het woord.

Om additive manufacturing (AM) succesvol toe te passen is het cruciaal de nodige kennis over de verschillende technologieën in huis te hebben. Deze masterclass biedt u een breed en gedetailleerd overzicht van de AM-technologieën, hun potentieel en beperkingen, dit via een zeer specifieke praktijkgebaseerde aanpak, binnen een totaalvisie.

Benjamin Denayer, Senior Business Developer Additive Manufacturing bij Sirris, legt uit: "Met het AM-team van Sirris helpen we bedrijven op weg om 3D-printing te gebruiken als productietechnologie. Onze masterclass ‘Design for 3D printing’ maakt deel uit van de totaalaanpak die we hiervoor ontwikkeld hebben. Hierbij scannen we naar opportuniteiten, realiseren cases samen met de bedrijven en geven we hands-on vorming aan ingenieurs en ontwerpers. We merken dat we met de praktische aanpak van de masterclass vooral een interne beweging bij bedrijven opstarten. Werknemers raken onder elkaar geboeid, wisselen zo nieuwe ideeën uit en komen tot nieuwe realisaties. Dit alles maakt deel uit van het in gang zetten van een dynamiek rond 3D-printing binnen bedrijven. Daarom bieden we de masterclass zowel intern bij bedrijven aan, als in een publieke versie die voor iedereen toegankelijk is." 

Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, was ook te merken aan de algemene positieve respons bij de aanwezigen. Een greep uit de reacties die we kregen op de vorige edities: 

“De masterclass gaf me een goed inzicht in een andere manier van denken bij additive manufacturing, waarbij men meer ontwerpt vanuit de functionele aspecten - krachten en bevestigingsgebieden - en van daaruit een ‘biologische’, optimale topologische vorm kan bepalen met software.  Een andere eyeopener is het besef dat men ook de beperkingen van additive manufacturing leert kennen, net zoals alle designers ook de beperkingen moeten kennen van het conventionele fabricageproces - draaien, frezen, etc ."  (Dirk Govers, Philips) 

“Ik vond het een zeer leerrijke masterclass, vooral om te zien dat er meer bij komt kijken dan eerst gedacht.” (David Vanden broeke, Phibo) 

“Het was interessant om alle verschillende technologieën in detail te leren kennen.” (Hans Santens, Robberechts) 

“Deze opleiding is een must om vooral naar design toe realistische mogelijkheden te kunnen inschatten.” (Stijn Vanveerdeghem, CNH) 

“Het was een echte eyeopener qua mogelijkheden: wat kan, wat kan niet. Ook was het interessant om te leren nadenken in functie van functionaliteiten.” (Kim Ryckebosch, De Ceuninck) 

“Ik vond het heel goed dat er, naast gezamenlijke informatie, ook persoonlijke begeleiding was en dat de theorie gevolgd werd door praktische oefeningen.” (Bart De Keersmaeckers, Atlas Copco) 

“Een grote meerwaarde was het kritisch in vraag stellen of mijn case wel geschikt was voor 3D-printing” (Christopher Peirs, Panimpex) 

“Het was een goede basiscursus, het zou goed zijn mocht er nog een specifieke en gedetailleerde vervolgcursus komen” (Bram Kamers, GC Europe)

Nieuwsgierig naar wat een omschakeling naar additive manufacturing voor uw product of proces kan betekenen?

Op 19 en 20 mei, en 11 juni 2015 organiseert Sirris opnieuw de masterclass 'Design for Additive Manufacturing', waarin u de kennis en inzichten kunt verwerven, nodig om componenten specifiek voor AM te ontwerpen. Zo kunt ook u ten volle de voordelen ervan benutten. Meer weten over de opzet van deze masterclass? U vindt het hier!

Bekijk ook even de sneakpreview van deze masterclass.