Wat maakt de masterclass 'Design for Additive Manufacturing' zo anders?

De succesvolle toepassing van additive manufacturing start bij een ontwerp gemaakt in functie van de technologie. Tijdens de masterclass 'Design for Additive Manufacturing' verwerven de aanwezigen kennis en inzicht om onderdelen te ontwerpen specifiek voor AM. Dit volgens een succesvolle, specifieke methodiek...

Additive manufacturing (AM) wordt al lang standaard ingezet voor het produceren van prototypes, maar vindt ook meer en meer toepassingen in functionele eindproducten. Om AM succesvol toe te passen is het cruciaal de nodige kennis over de verschillende technologieën in huis te hebben. Deze masterclass biedt u een breed en gedetailleerd overzicht van de AM-technologieën, hun potentieel en beperkingen.

Proof of concept

Het belangrijkste punt hierbij - tegelijk het punt waarop de masterclass van klassieke initiatieven verschilt - is dat deze voor en door ontwerpers wordt georganiseerd. Dit betekent dat de opleiding vertrekt van de ontwerpmethodologie als basis en volledig draait rond het uitwerken van cases. Een alles behalve klassieke aanpak, aangezien dergelijke events veelal niet door ontwerpers worden opgezet. De masterclass is dan ook geen theoretische oefening op zich, maar reikt slechts theoretische kennis aan, waar deze nodig is tijdens het ontwerpproces.

Een groot voordeel is dat tijdens de masterclass er altijd meerdere Sirris-experts aanwezig zijn, die onmiddellijk feedback geven en hands-on begeleiding bieden. Simon Vermeir, ontwerper binnen het AM-team bij Sirris, heeft heel wat ervaring in de begeleiding van bedrijven bij het ontwerpen en herontwerpen van producten voor AM. Ook hij is aanwezig tijdens de masterclass als een van de specialisten ter zake.

Simon verduidelijkt onze aanpak: "Eerder dan een luisteroefening is de materclass een denkoefening. In plaats van zuivere kennisoverdracht van een lesgever naar deelnemers, brengen de deelnemende ontwerpers eigen cases of ideeën mee uit hun eigen bedrijf of werksituatie. We (her)ontwerpen samen deze producten of componenten voor productie via AM. Elke fase van de masterclass draait volledig rond een fase van deze cases, om zo tot een proof of concept te komen. De finale ontwerpen worden tegen de derde en laatste dag van de masterclass geprint op de SLS-machines van Sirris. Dit maakt het mogelijk om de ontwerpen kritisch in de groep te bespreken.  Het geprinte onderdeel is voor de deelnemer een bruikbare hulp om in zijn bedrijf het 3D-printverhaal te verkondigen en dit kan een aanzet zijn voor toekomstige projecten."

Ontwerpers onder elkaar

De inhoud van de masterclass is dus volledig bepaald in functie van wat men ontwerpt. Simon Vermeir: "Omdat de opzet van de masterclass vanuit de praktijk en de mindset van de ontwerper vertrekt, sluit deze naadloos aan bij het werk van de ontwerpers. Een gegeven dat de deelnemers ten zeerste weten waarderen. Het feit dat er alleen ontwerpers aanwezig zijn, zorgt voor een specifieke dynamiek, waardoor het werk vlot verloopt, men feilloos op elkaar kan inspelen en van elkaar kan leren."

Kennis en inzicht

Dankzij deze aanpak bent u in staat een goed onderbouwde beoordeling te maken van mogelijke productie met behulp van de AM-technologie, zodat u voortaan zelf kan bekijken welke technologie de beste productiemethode is. U heeft niet alleen een breed en gedetailleerd beeld van de AM-technologieën, hun mogelijkheden en beperkingen, verworven, maar u zal door uw inzicht in de verschillende AM-technologieën in staat zijn een gefundeerde vergelijking te kunnen maken tussen AM en de traditionele productiemethodes.

Nieuwsgierig naar wat een omschakeling naar additive manufacturing voor uw product of proces kan betekenen?

Op 19 en 20 mei, en 11 juni 2015 organiseert Sirris opnieuw de masterclass 'Design for Additive Manufacturing', waarin u de kennis en inzichten kunt verwerven, nodig om componenten specifiek voor AM te ontwerpen. Zo kunt ook u ten volle de voordelen ervan benutten. Meer weten over de opzet van deze masterclass? U vindt het hier!

Bekijk ook even de sneakpreview van deze masterclass.

Alle praktische informatie en de mogelijkheid tot inschrijven staan in onze agenda!