Wacht niet tot de normen veranderen, stap over naar Smart Manufacturing

Industrie 4.0 is geen statisch moment in de tijd. Een goede strategie bekijkt nu hoe de huidige normen kunnen worden gebruikt om de veranderingen die er vandaag toe doen te faciliteren – en de evolutie van de toekomst te steunen. Daarom lanceert de normenantenne Industrie 4.0 een maandelijkse nieuwsbrief. 

'Smart Manufacturing' heeft vele namen: Manufacturing USA (VS), Industrie 4.0 (Duitsland), China 2025 (China), Industrie du Futur (Frankrijk), Robot Revolution Initiative (Japan) ... Ook landen als het VK, Zweden, Zuid-Korea en India hebben elk specifieke projecten lopen. 

Wat hebben ze gemeen?

  • Ze scheppen een visie op Smart Manufacturing
  • Ze gebruiken de kracht van digitalisering om fabrikanten te helpen hun investeringskosten te verlagen, de marktintroductietijd te verkorten, de inventaris te verkleinen en de productiviteit te verbeteren
  • Ze breiden bestaande normen uit om hun visie te realiseren 

Dat laatste punt vormt een belangrijk onderscheid: deze initiatieven scheppen geen nieuwe normen, maar ze bepalen hoe de bestaande normen het best kunnen worden gebruikt.

Dit betekent dat de basis voor Industrie 4.0 en andere initiatieven wordt gelegd door normalisatieorganisaties zoals IEC, ISO, ISA, IEEE en de OPC Foundation. Daar begint de invloed en krijgt het leiderschip voet aan de grond.

Het normenlandschap van Industrie 4.0
(Bron: IEC TC65 Dashboard)

Hoog tijd om te beginnen

Voor organisaties die nog aarzelen om hun traject richting Smart Manufacturing te starten voordat de nieuwe normen zijn uitgewerkt, hebben we één advies: start nu. Er is geen reden om te wachten. 

Het zal decennia duren voor de Industrie 4.0-normen het ideale stadium hebben bereikt waarin de data naadloos tussen de applicaties en toestellen van meerdere leveranciers stroomt. Maar dat is geen reden om af te wachten. Integendeel: het is een reden om nu van start te gaan. De industrie past zich traag aan nieuwe technologieën aan. Een reden daarvoor is dat het tientallen jaren kan duren voordat assets door nieuwe Industrie 4.0-versies worden vervangen. De transitie moet daarom in fasen verlopen. Industrie 4.0 is geen statisch moment in de tijd. Een goede strategie bekijkt nu al hoe de huidige standaard kan worden gebruikt om de veranderingen die er vandaag toe doen te faciliteren – en de evolutie van de toekomst te steunen. 

De normenantenne Industrie 4.0 heeft als taak constructeurs van machines en van geautomatiseerde productiecellen, systeemintegrators en eindgebruikers te helpen normen die reeds erkend zijn of waarvan de vastlegging in ontwikkeling is, in aanmerking te nemen bij de uitstippeling van een expliciete strategie voor de ontwikkeling van interne of externe digitale diensten voor de onderneming. Omdat de Duitse normalisatieraad Industrie 4.0 besloten heeft relevante specificaties te standaardiseren via met name IEC TC65, zullen we ons voornamelijk focussen op het werk van dit technische comité.  

Om u te helpen over te stappen van een 'Hierarchical Automation Architecture' naar een 'Service Oriented Control Architecture', publiceren wij een maandelijkse nieuwsbrief (in het Engels) met het laatste nieuws binnen het landschap van de Industrie 4.0-normen
Schrijf u hier in op deze maandelijkse nieuwsbrief!