Voorspelling van levensduur en performantie van een coatingsysteem met QUV-kunstmatige veroudering

Dankzij kunstmatige verouderingstesten kunnen coatings sneller en efficiënter getest worden op hun duurzaamheid en verbeterd. Ze laten toe de duurzaamheid van coatings op kortere termijn in te schatten dan wanneer deze buiten worden getest. Zo kunnen coatings sneller en doeltreffend verbeterd worden.

De levensduur en performantie van een verf- of coatingsysteem is afhankelijk van weer- en omgevingsfactoren. Kunstmatige verouderingstesten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van verbeterde coatingsystemen en laten toe de duurzaamheid van coatings in te schatten in een kortere tijdspanne dan wanneer ze in een buitenopstelling worden geplaatst.

Een toestel dat hiervoor kan worden ingezet, is de QUV-tester van Q-Lab. Deze laat toe alternerende cycli in te stellen van belichting en condensatie ter simulatie van zonlicht en vochtigheid (dauw). Tevens is het mogelijk om een waternevel over de teststalen te spuiten om een temperatuurshock ten gevolge van een plotse regenbui te simuleren.

Afhankelijk van de toepassing, belastinggraad en klimaat waarin de onderdelen worden blootgesteld, wordt gekozen voor een specifieke QUV-testprocedure. Keuze van lamptype, uv-intensiteit, temperaturen en tijd van testen, samen met de instellingen van uv- en condensatiecycli, eventueel in combinatie met een spraystap, bepalen de sterkte van de test. Door op verschillende intervallen gedurende de test de stalen te evalueren, kunnen degradatieverschijnselen zoals verlies van kleur en glans, vorming van scheurtjes, verkalking, enz. aangetoond worden.

Duurzaamheid pigmentsystemen getest

Bedrijven hoeven hier niet zelf voor in te staan. Het opzetten van de juiste testprocedure, correcte beoordeling van degradatie en advies rond levensduur van een coatingsysteem behoren tot de expertise van Sirris. Sirris heeft ervaring met het testen van verschillende materialen in samenwerking met diverse bedrijven.

Zo voerden de experts van het Smart Coating Application Lab recent voor het Limburgse Polyvision een QUV-verouderingstest uit op stalen plaatjes met gekleurde keramische toplaag, ter evaluatie van de duurzaamheid van de pigmentsystemen. Kleur- en glansverschillen werden opgemeten na intervallen van 500, 1.000 en 2.000 uren test.

Via de QUV-test kreeg Polyvision een bevestiging van de kleurvastheid en duurzaamheid van hun product, zelfs na een lange testperiode van 2.000 uren. Daarnaast werden verschillen aangetoond tussen de pigmentsystemen. De informatie was zeer waardevol voor Polyvision, zowel om hun activiteiten verder uit te breiden als om hun klanten nog beter te kunnen informeren.  

Tags: