Bij metaalbewerkingsprocessen zoals frezen of draaien is een goede oppervlaktekwaliteit - ruwheid - vaak een vereiste. Deze kan berekend worden, maar klopt slechts tot op zekere hoogte, wat alsnog kan leiden tot afgekeurde producten. Sirris onderzocht sensordata als bijkomende parameter.

Soms rijst de vraag in hoeverre cryogeen koelen milieuvriendelijk is, aangezien de ingezette gassen een verbruiksproduct zijn, in tegenstelling tot andere koelmiddelen die hergebruikt kunnen worden. Aan cryogeen bewerken zijn wel degelijk interessante milieuvoordelen verbonden. De milieu-impact van het volledige proces bij cryogeen koelen ligt zelfs vele malen lager dan bij het klassieke koelen.

Cryogeen koelen bij verspaning staat voor bewerking aan zeer lage temperaturen. Dit heeft zowel voordelen voor het gereedschap van hittebestendige materialen, waarbij de hitte tijdens verspaning hoog op kan lopen, als bij de bewerking van zachtere materialen die makkelijker zullen vloeien tijdens verspaning.

Bijna 10 jaar na de introductie van cryogeen bewerken zien we dat er al heel wat onderzoek verricht is naar de technologie, haar toepassing en voor- en nadelen, maar de stap naar de industrie niet evident blijkt, ondanks de positieve resultaten. Hoog tijd om deze interessante vorm van bewerken uitgebreid voor te stellen in een korte blogreeks, waarvan deze de eerste is.

De toekomst van de verspanende industrie is digitaal. Een Factory 4.0 beschikt over een transparante werkvloer en geconnecteerde machines en andere voordelen. Wat betekent digitalisering precies voor u als verspanend bedrijf? En hoe brengt het oplossingen voor de uitdagingen waarmee u vandaag worstelt?

Door ontwikkelingen in data-gedreven algoritmes worden steeds meer AI-tools ontwikkeld om beelden te verwerken. Het aanleveren van beelden van gereedschappen aan AI-modellen kan dit inspectieproces automatiseren. De eerste stappen in deze richting zijn gezet in een recent onderzoeksproject.

Verschillende parameters beïnvloeden de kwaliteit van een verspanende operatie, waaronder de snijcondities, die op hun beurt afhangen van verschillende factoren. Niet altijd zijn snijcondities via de leveranciers beschikbaar of zijn aanpassingen vereist. Om van optimale snijcondities geen gokspelletje te maken, bestaan er genormeerde technieken.

Metaalverwerkende bedrijven hebben dikwijls te maken met grote hoeveelheden spaanafval zoals spanen, slijpsel of koelemulsies. Het is niet altijd eenvoudig om als bedrijf deze afvalstromen te valoriseren. Sirris en Agoria organiseren op 8 mei een workshop die verder inzoomt op levensduurverlenging en hergebruik van koelemulsies en de verwerking van afval van slijpprocessen.

Recent vond de EMO-beurs in Hannover plaats. Deze beurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Siemens presenteerde op de EMO in Hannover de Active Vibration Absorber Unit, die trillingen dempt door een tegentrilling.

Recent vond de EMO-beurs plaats in Hannover. Deze vakbeurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Alicona toonde er een integratie van een optisch 3D-meetsysteem met een cobot. Dit laat toe om producten op een flexibele manier op te meten.