Verlichte deurkruk doodt ziektekiemen

Twee studenten uit Hong Kong zijn erin geslaagd een deurgreep te ontwerpen en verwezenlijken, die dankzij een coating en uv-licht bacteriën doodt. Zo kan de verspreiding van ziektes via de handen vermeden worden.

Een van de manieren waarop ziektes zoals verkoudheden of griep zich verspreiden, is via contact, en een doorgeefluik bij uitstek zijn deurgrepen. Al wie na een zieke dezelfde deur opent, loopt immers kans om door het contact zelf ziek te worden. Een deurhendel die zulke ziektekiemen doodt, stopt dus ook de verspreiding via contact.

Op basis van die redenering gingen de studenten aan het werk met titaniumdioxide (TiO2), een mineraal dat onder invloed van uv-licht geactiveerd wordt en zo onder andere ziektekiemen doodt. De toepassingen zijn echter beperkt tot openlucht aangezien uv-licht binnenhuis niet aanwezig is, waardoor het anti-bacteriële effect van het TiO2 niet geactiveerd kan worden. Om dit euvel op te lossen, koos men voor een glazen buis waarop een TiO2-coating werd aangebracht en waarvan de beide uiteinden voorzien werden van een uv-led. Zo schijnt er continu uv-licht in de buis waardoor de coating geactiveerd blijft en elke ziektekiem  op de buis gedood wordt. Testen konden aantonen dat de werking tot 99,8 procent effectief is.

Eigen aandrijving

De hendel verbinden met een stopcontact was echter te omslachtig en ook enkel batterijen leken geen gepaste optie. Daarom werd een aandrijving ontwikkeld op basis van de energie die vrij komt bij het openen en sluiten van de deur. Deze energie wordt naar een batterij geleid, die ervoor zorgt dat de deurhendel altijd verlicht is. Zo worden niet alleen bacteriën gedood, maar is de kruk ook makkelijk terug te vinden.

Hetzelfde principe kan worden toegepast op andere gebruiksvoorwerpen die met veel mensen in aanraking komen, zoals winkelwagentjes, trapleuningen, ...

De studenten konden hun deurhendel demonstreren op de Intel International Science and Engineering Fair in het Amerikaanse Pittsburgh. Het is niet duidelijk of en wanneer de kruk op de markt zal komen.

(Foto via Phys.org)

Tags: