Verleden, heden en toekomst komen samen in Seraing

Op 18 september vierde Sirris haar twintigjarige aanwezigheid in het Liège Science Park. Het was de gelegenheid bij uitstek om onze partners en ondernemingen te bedanken en onze kijk op de toekomst en de impact van onze evolutie op de bedrijven te tonen met sprekende voorbeelden.  

Al meer dan 65 jaar is Sirris vaste partner voor innovatie van kmo's en grote ondernemingen en al twintig jaar helpt Sirris vanuit haar vestiging in het Liège Science Park op Sart-Tilman bedrijven uit de regio en verder, in het bijzonder in volgende domeinen: productontwikkeling, van idee tot industrialisering, van de conceptie met berekenings- en simulatietools tot de ingebruikname met innovatieve technologieën, waaronder de materialen, additive manufacturingtechnieken, microtechnologie, elektronisch printen, MIM, ...  Over de jaren breidde Sirris dit indrukwekkende aanbod uit en kon zo de technologische sector sensibiliseren rond nieuwe productietechnologieën.


Jean-Claude Noben (Sirris) en Jean-Claude Marcourt (Waals Minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering)

Jaar na jaar werd verder gewerkt aan een hightech infrastructuur op industriële schaal, test- en meetlabo's, ondersteuning bij IP en een actieve technologiewacht. Het enthousiaste team van experts rekent er op de bevoorrechte partner van kmo's en ook grote bedrijven te blijven en zijn samenwerking met de partners verder uit te diepen, voor een beter gebruik van de middelen. 

Op 18 september werd deze twintigjarige aanwezigheid uitgebreid gevierd. 180 aanwezigen van bedrijven en organisaties zakten af naar onze gebouwen in Seraing om mee te vieren.

René Branders, CEO van FIB en kersvers voorzitter van Sirris, verwelkomde de aanwezigen en gaf als bedrijfsleider zijn visie op de industriële realiteit van vandaag en belichtte het belang van de collectieve onderzoekscentra om bedrijven te helpen innovatief te zijn, hiervoor over de juiste competenties te beschikken, in staat te zijn de balans tussen kosten en risico's correct in te schatten en een algemene visie op te bouwen rond deze problematiek. Dit in het licht van de bikkelharde concurrentie van vandaag.


René Branders (CEO van FIB)

Waals Minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering, Jean-Claude Marcourt onderlijnde daarna dat "onderzoekscentra essentiële spelers zijn in de economische heropleving van Wallonië. Dit door bij te dragen aan de diffusie van kennis over opkomende technologieën binnen het industriële weefsel. Sirris bewijst ons al twintig jaar dat onderzoek en innovatie het hart zijn van de transformatie van Wallonië en dat ze voortaan deel uitmaken van de genen van de ondernemers in deze regio." 

Umberto Baraldi, directeur van Sirris in Wallonië, blikte terug op twintig jaar Sirris in Liège Science Park en lichtte al een tip van de sluier over wat de toekomst zal brengen. Op twintig jaar tijd groeide het team in Seraing van 40 naar 55 personen en kan zich beroepen op machines en toestellen waarin niet minder dan 12 miljoen euro werd geïnvesteerd. Dit voornamelijk dankzij de steun vanuit de Waalse regio en Europa. In deze periode werden 23.000 industriële innovatieprojecten afgewerkt voor 2.544 verschillende Waalse ondernemingen. In 2014 liepen 558 industriële projecten in Wallonië en werden 400 gratis kleine adviezen verleend, waarvan bepaalde vragen werden doorverwezen naar partners.

Voor de toekomst staan er drie actiepunten bovenaan het programma: de uitbouw van de effectieve samenwerking tussen partners van GEM3, met een gemeenschappelijk actieplan in het kader van de Pôle Ingénierie de Matériaux de Wallonie (PIMW). Daarnaast is er het Masterplan Innovatie, dat de industrie een praktisch referentiekader biedt voor benchmarking. Het plan werd ontwikkeld door Sirris en Agoria en maakt positionering en evaluatie mogelijk tegenover andere bedrijven, de state of the art en technologische tendensen, vandaag en morgen. Zo kunnen ondernemingen de noodzakelijke beslissingen nemen met oog op technologische innovaties in de toekomst, om zo succesvol te blijven. Ten slotte zullen Industrie 4.0 en de daarmee gepaarde uitdagingen een impact hebben op de competenties en activiteiten van onze organisatie, aangezien de industrie in de toekomst wellicht andere noden zal kennen. Sleuteltechnologieën om de uitdagingen van Industrie 4.0 aan te pakken zijn bijvoorbeeld AM en slimme producten en processen.

Als aanvulling hiervan getuigden twee industriële bedrijven - Axel Kupisiewicz, CEO van Lasea en Christian Pagnoulle, R&D Manager bij Physiol - over hun partnerschap en samenwerking met Sirris.

Het programma werd vervolledigd met toespraken van toonaangevende spelers uit het Waalse innovatielandschap - Pierre Villers van DGO6, Jacques Germay van de 'Pôle Mecatech' en Thierry Castagne, algemeen directeur van Agoria Wallonië: ze lichtten de een na de andere hun plannen toe voor een industrieel sterker Wallonië, wat in hun visie nodig is om innovatie een boost te geven, wat het belang is van het industriële ecosysteem voor Sirris, de Waalse bedrijven en andere partners.

 

(Foto's © MaxDechamps)