Vepola investeert in open innovatie

Natlakkerij Vepola onderzoekt vernieuwende technieken en samenwerkingen om nieuwe bewerkingen te kunnen aanbieden. De Genkse kmo focust zich bovendien op kruisbestuivingen met bedrijven uit de omgeving en investeert in eigen mensen.

Vepola startte 26 jaar geleden als industriële lakkerij van kunststoffen, metaal en hout. Het streeft hierbij continu naar milieuvriendelijke lakken en duurzame productiemethoden met behoud van kwaliteit. De natlakker verwezenlijkt heel uiteenlopende producten, gaande van het lakken, behandelen en beschermen van meters lange profielen tot kleine onderdelen van lichtarmaturen. Dit voor diverse sectoren en bedrijven in de autobus- en vrachtwagenbouw, binnen- en buitenschrijnwerkerij en interieurafwerking voor nieuwbouw en renovaties. Ook particulieren kunnen gebruik maken van zijn kennis voor renovaties en kleine herstellingen van buiten- en binnenschrijnwerk.

Recent besloot het bedrijf dat het hoog tijd was voor innovatieve acties. Aanleiding voor deze nieuwe wind was een gevoel van stagnatie door de crisis. Het bedrijf koos voor een groeiactieplan via Agentschap Ondernemen. Actiepunten bleken interne organisatie, een marketingstudie en de profilering van het bedrijf. De onderneming wilde het plan op vijf jaar tijd realiseren en zette sterk in op de medewerkers en interne communicatie, onder meer via investeringen in opleiding en bijscholing van het personeel. Dit om alle neuzen in dezelfde richting te zetten en de werksfeer te optimaliseren.

Open innovatie en kruisbestuiving

Parallel hiermee zette Vepola in op technologische innovatie, dit met de steun van onder meer Sirris. De kernactiviteiten zijn nog altijd coaten, maar daarnaast wil het bedrijf meer bieden en onderzoekt en test nieuwe technieken. Ook wil het meer voor- en nabewerkingen aanbieden, zodat het eindproduct rechtstreeks naar de klant kan, waardoor deze dus bespaart op transportkosten en tijd.

Naar aanleiding van een vraag van een klant, nam de onderneming contact op met Sirris, om het effect van een hittewerende coating op pvc platen te onderzoeken. Het bedrijf is immers gespecialiseerd in het aanbrengen van coatings en niet in de functionele coatings zelf. Sirris stelde een paar mogelijkheden voor door een aantal producenten van dergelijke coatings aan te schrijven. Als voorstander van open innovatie was Vepola  zelf nauw betrokken bij het tot stand komen van deze samenwerking. Het bedrijf is namelijk voorstander van het openstellen van kennis om gezamenlijk tot succesvolle eindresultaten te komen. Sirris was in deze benadering een belangrijke partner, omdat het door zijn expertise kmo's wil laten kennis maken met de nieuwste innovatieve coatingproducten op de markt.

Hoewel het grootste deel van de klanten van verder komt - West-Vlaanderen of het buitenland - weet Vepola dat het ook een meerwaarde kan betekenen voor heel wat bedrijven in Limburg. Daarom inventariseert het in de markt en zal op basis van deze inventaris een shortlist opstellen van bedrijven waarmee het een samenwerking hoopt aan te gaan.

Tags: