Van programmeren naar imiteren: dit is de spuitrobot van de toekomst

Coatings aanbrengen wordt meer en meer een taak van robots. Omdat het programmeren van de spuitarm vrij tijdsintensief is, vinden we die automatische coatingprocessen vandaag vooral in massaproductie. Maar een nieuwe revolutionaire techniek effent nu het pad naar kleine series en unieke stukken. Daarbij toont de robot zich een feilloze imitator van menselijke bewegingen.

Omdat traditionele robotlijnen simpelweg niet kostenefficiënt zijn bij kleine reeksen, ontwikkelde ABB Simplified Robot Programming (SRP). Die technologie reduceert de programmeertijd van uren naar minuten. Het principe, teach by demonstration, is eenvoudig: via motion tracking legt de robot een menselijke beweging met een dummy spuitpistool vast. Vervolgens doet de arm de beweging haarfijn na.

Traditioneel én hypermodern

Naast tijdswinst biedt Simplified Robot Programming nog onmiskenbare voordelen. Ook operatoren zonder kennis van robotprogrammatie kunnen eenvoudig aan de slag. Bovendien kan geen enkel ander systeem de menselijke beweging van pols en arm zo vloeiend imiteren. Kortom: SRP combineert traditioneel vakmanschap met hypermoderne technologie.

De nieuwe methode legt ook heel wat flexibiliteit aan de dag. Het softwarepakket ABB RobView toont de automatisch gegenereerde code. Die kan vervolgens eventueel aangepast worden om de snelheid, richting of nauwkeurigheid van de robot te finetunen.

]

Event: live on the coated side of life

Kom op dinsdag 12 april naar de inhulding van de allernieuwste infrastructuur van het Sirris Smart Coating Application Lab in Diepenbeek. U ziet er de teach-by-demonstration-robot live aan het werk en maakt er kennis met alle aspecten van smart coating. Ook de Amerikaanse start-up SLIPS Technologies komt er zijn baanbrekende coatingsysteem toelichten.

Schrijf u in voor het event