Van end-of-pipe naar circulaire economie - de afvalberg verkleinen

Binnenkort worden voor de kust van Nederland testen met een reinigingssysteem uitgevoerd om kunststofafval uit de Noordzee te vissen. Een eerste grote stap voor een wellicht veelbelovend project. Toch is er meer nodig dan dit om definitief komaf te maken met de 'plastic soup'. In een nieuwe reeks van artikels geven we een stand van zaken weer en richten we een blik op trends met het oog op de toekomst.

De eerste week van januari spoelden op de stranden van Cornwall (GB) duizenden roze flessen met detergent aan. Een container hiervan was vermoedelijk van een schip gespoeld tijdens een storm. De meeste flessen waren nog gesloten, maar vormden toch een bedreiging voor de natuur. Bij het ruimen ervan bleek het strand ook vervuild te zijn met honderden kleine stukjes kunststof.

Dit is niet de eerste keer dan er een grote hoeveelheid kunststof aanspoelt op het strand van Cornwall en er drijft nog veel meer rond op de zeeën en oceanen ter wereld. Zowel bedrijven als overheden worden zich steeds meer bewust van dit probleem en proberen het aan te pakken.

In dit eerste artikel in een reeks van vier bekijken we een voorbeeld van een 'end-of-pipe'-oplossing, namelijk het reinigen van de met kunststof vervuilde zeeën en oceanen. De term 'end of pipe' verwijst naar reactieve methoden die gebruikt worden om al bestaande verontreiniging tegen te gaan of onder controle te houden. Concreet gaat het meestal om filtersystemen en andere reinigende behandelingen, die vaak duur zijn en enkel van toepassing wanneer de schade eigenlijk al plaatsgevonden heeft. Tot er 'echte' oplossingen en alternatieven voorhanden zijn, bieden zij echter een (tijdelijke) uitkomst.

Lees meer op Techniline.

Tags: