Van Den Weghe maakt marmer geschikt voor keuken, badkamer en terras

Van Den Weghe verwerkt natuursteen. Het bedrijf heeft zich hoofdzakelijk gespecialiseerd in marmers en wilde het toepassingsgebied ervan uitbreiden, om beter te kunnen inspelen op de vragen van klanten. Aangezien marmer zeer gevoelig is voor vocht en vuil, begon de zoektocht naar een geschikte beschermlaag voor het materiaal.

Om zijn klanten beter van dienst te zijn, wilde Van Den Weghe uit het Oost-Vlaamse Zulte het toepassingsgebied van marmer uitbreiden naar vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en sauna's, en buitenshuis. Marmers zijn echter delicate, poreuze materialen: ze nemen vocht op, waardoor vochtvlekken ontstaan, ze worden snel aangetast door zuren (bijvoorbeeld door het morsen van citroenzuur, azijn, vruchtensap, cola, …) en nat vuil dringt makkelijk door in de stenen. Daarvoor is het noodzakelijk de natuursteen te behandelen met een coating, zodat deze beschermd blijft tegen allerlei externe aanvallen. 

Waterafstotend en zuurresistent

Samen met Sirris ging het bedrijf de uitdaging aan en onderzocht of deze natuurstenen via een coating afdoende kunnen beschermd worden. Verschillende beschermlagen werden hierbij geselecteerd en getest. Door een specifieke coating aan te brengen, bleek het inderdaad mogelijk de stenen waterafstotend en vuilwerend te maken. Om de natuursteen ook zuurresistent te maken, werd een sealing-laag aangebracht. Hierdoor kan een druppel zuur niet meer in aanraking komen met het oppervlak van de steen. Deze sealing-laag zorgt voor een lichte glans van het oppervlak. Het gladde, ondoordringbare oppervlak dat zo ontstaat, is bovendien makkelijk te reinigen. 

 

Dankzij de samenwerking met Sirris kwam Van Den Weghe te weten welke deklagen interessant zijn en met welke technologie ze kunnen aangebracht worden. De onderneming kon door toepassing van een coating het applicatiegebied van marmer uitbreiden en zo beter inspelen op de vragen van de klanten.