Twee nieuwe intelligente materialen

Een hydrogel die door middel van de temperatuur wordt gecontroleerd zonder dat het volume verandert. Een elastische elektronische huid die interactief van kleur verandert.  

Een door de temperatuur gecontroleerde hydrogel 

Hydrogels bevatten een hoog waterpercentage, wat hen het vermogen geeft te reageren op wisselende omgevingsfactoren zoals de pH, de druk of de temperatuur. Maar de reactietijd duurt lang en verloopt traag omdat het materiaal het water moet afscheiden of absorberen om te krimpen of uit te zetten. 

Wetenschappers van het Riken Center (JP) hebben een hydrogel ontwikkeld die dus wel kan zwellen en samentrekken zoals een kunstspier, zonder water op te nemen of te verliezen. 

Met behulp van een magnetisch veld werden er metaaloxide nanosheets in één vlak opgesteld. Vervolgens werden ze door middel van een fotopolymerisatie in situ gefixeerd. Zodoende creëren ze een elektrostatische anisotropische repulsie (afstoting) binnenin de hydrogel. Deze weerstaat goed aan de loodrechte druk op de nanosheets, maar vervormt gemakkelijk onder invloed van een parallelle knieafschuiving.

Lees meer op Techniline.