Trends en uitdagingen voor gieterijsector in de kijker

Het event 'Producten van morgen worden gegoten' op 30 maart zal niet alleen focussen op de nieuwe gietovens in de site van Zwijnaarde en de dienstverlening errond, maar ook op de andere initiatieven voor de gieterijsector en afnemers van gieterijwerk. Enkele boeiende lezingen en een panelgesprek gemodereerd door Marc Lambotte, CEO van Agoria, vervolledigen het programma.

In de keynotespeech zal Pierre-Marie Cabanne van Sorelmetal Technical Service het hebben over het stijgende belang van nodulair gietijzer in de windindustrie. De groei van deze sector en de stijging van het aantal windturbines bieden aanzienlijke perspectieven voor de gieterijsector, voor nodulair gietijzer in het bijzonder. De vraag naar nodulair gietijzer groeit nog elk  jaar.  Bovendien heeft de nieuwe generatie nodulair gietijzer met verhoogd siliciumgehalte zijn intrede gedaan in de Europese norm. Deze materiaalsoort heeft naast verbeterde mechanische eigenschappen ook een betere bewerkbaarheid, waardoor sneller en nauwkeuriger afgewerkte stukken kunnen geproduceerd worden. 

Tim Berckmoes van Anglo Belgian Corporation zal in zijn presentatie de nadruk leggen op evoluties in de motorenbouw. Belangrijke issues zijn de integratie van meerdere componenten in één gietstuk met de gevolgen hiervan op de complexiteit, hogere werkingstemperaturen die vragen om nieuwe materialen en het belang van de keuze van gieterijen. 

Tijdens het panelgesprek met gieterijen en afnemers, gemodereerd door Marc Lambotte, CEO Agoria, zullen enkele actuele thema's aan bod komen, waaronder 3D-printen als opkomende productiemethode van onderdelen en de plaats van 3D-productiemethoden (zoals bijvoorbeeld 3D-zandprinten voor prototypes en kleine series) binnen een gieterij. Daarnaast ook aandacht voor de evolutie naar de gieterij van de toekomst: leverbetrouwbaarheid en kwaliteit versus kost, belang van codesign en co-engineering, ... 

De namiddag wordt afgesloten met de inhuldiging van de nieuwe pilootgieterij en een rondleiding

Dit event is gratis, maar registratie is vereist. Alle praktische info en de mogelijkheid tot inschrijving vindt u hier

Tags: