Toolingmethoden en -materialen voor composieten

Het gebruik van lichtgewichtcomponenten staat of valt met de economische toepassing van hoog performant materiaal. De waarde, de kostprijs van het product, de productiekosten en de kosten en risico's bij de ontwikkeling zijn echter moeilijk in te schatten wanneer het om minder bekende materialen zoals composieten gaat. De zevende whitepaper focust op tooling voor composieten.

Het brede aanbod aan materialen en processen maakt de selectie nog moeilijker en elk malontwerp, zij het voor thermohardende of voor thermoplaste composieten, is een nieuw verhaal dat kan uitmonden in aanzienlijke winst of aanzienlijk verlies. Fluctueringen in cyclustijd, een hoger materiaalverbruik, variaties in dikte, nood aan herstellingen of zelfs afkeuringen van stukken, slijtage die leidt tot een kortere levensduur, ... dit alles kan een gevolg zijn van het ontwerp van de tools. Het ontwerp van mal of matrijs start tijdens de ontwerpfase van een stuk. De ontwerper heeft informatie nodig over het stuk en het resultaat zal afhangen van deze informatie.

Om deze reden willen SLC-Lab en zijn partners in het CompositeBoost-project essentiële tools en methodologieën doorgeven om hiermee ontwerpers en OEM's te helpen de juiste keuzes te maken. We willen hen ondersteuning geven door meer duidelijkheid te scheppen en dit via de publicatie van verschillende whitepapers die dieper ingaan op actuele uitdagingen. De focus van deze zevende whitepaper ligt op tooling voor composieten. Hij zal de verschillende maltypes behandelen en een overzicht geven van de materialen die geschikt zijn voor het maken van gereedschappen en mastermodellen. 

button-registreer-hier

 

 

 

  

 

Tags: