Toegevoegde waarde dankzij verbinden van ongelijksoortige materialen

Gewichtsreductie, een hogere performantie, integratie van functionaliteiten... Op zoek naar nieuwe productieprocessen om producten met een grotere toegevoegde waarde te realiseren? Een combinatie van verschillende materialen kan u de gepaste oplossing bieden! Op 24 oktober organiseren Sirris, BIL, Agoria en Flanders Make een studiedag rond dit thema. We geven u het nodige inzicht in nieuwe, moderne technologieën om ongelijksoortige materialen te verbinden.

Tijdens niet minder dan negen presentaties zal een overzicht gegeven worden van de industrieel gebruikte lastechnieken voor de verbinding van ongelijksoortige materialen.

De mogelijkheden van het wrijvingslassen zullen geïllustreerd worden aan de hand van een tiental voorbeelden, onder meer uit de luchtvaart, spoorweg- en automobielsector.


Wrijvingslas (Bron: KUKA Systems UK Ltd.)

Twee explosielastechnieken komen aan bod: het explosielassen en het elektromagnetisch pulslassen. De mogelijkheden van het explosielassen worden aangetoond met toepassingen uit de maritieme, automobiel- en spoorwegsector, waar aluminium-staal- en aluminium-koperverbindingen gebruikt worden. 


Aluminium-staal en aluminium-koper explosielasverbindingen (Bron: NobelClad)

In het kader van het Join’EM-project wordt elektromagnetisch pulslassen momenteel onderzocht voor de materiaalcombinaties aluminium-koper, aluminium-staal en aluminium-roestvast staal voor plaat- en buisvormige producten.


Elektromagnetische pulslas van koper aan staal (Bron: Belgisch Instituut voor Lastechniek)

In de presentatie over het diffusielassen worden materiaalcombinaties van aluminium, titanium, koper en superlegeringen belicht voor toepassingen in straalmotoren, elektrische auto's, vacuüm-systemen en nucleaire centrales.


Diffusielasverbinding van aluminium aan titaan (Bron: The Open University, Milton Keynes, UK)

Nieuwsgierig naar deze en andere mogelijkheden? Alle info over de studienamiddag op 24 oktober vindt u in onze agenda.

Deze studiedag kadert in het project 'Multi Material Joining'. Sirris, Agoria, BIL en Flanders Make sloegen de handen in elkaar om praktische kennis van verbindingstechnieken beter bekend te maken bij de industrie. Het project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Tags: