Thermische modellering van elektrische motoren met vrij beschikbare data

Om een optimale motorkeuze tijdens het ontwerp te maken, kan een modelgebaseerde aanpak een doeltreffende oplossing bieden, wat doorgaans efficiënter is dan het bouwen van verschillende prototypes. De motorgegevens van de verschillende motoren die men wil vergelijken, zijn echter niet altijd voorhanden. Een nieuwe methode op basis van vrij beschikbare informatie maakt dit nu mogelijk.

De methode die KU Leuven-Electa en Flanders Make ontwikkelden, werd toegepast en gevalideerd op synchrone motoren met permanente magneet, een typische motor voor servotoepassingen.

Het maximum koppel van synchrone motoren met permanente magneten (PMSM) wordt beperkt door de maximumtemperatuur in windingen en kern. Door koeling kan zo’n motor boven zijn specificaties presteren met behoud van levensduur. Hierdoor kan een compactere, goedkopere en lichtere motor geselecteerd worden tijdens het machineontwerp. Dit biedt een opportuniteit om machines tegelijkertijd goedkoper, compacter, krachtiger en ook energiezuiniger te maken.

Lees meer op Techniline.

Op 23 februari houdt Flanders Make haar eerste Seminar Day van 2017, waarop betrokken bedrijven resultaten en 'lessons learned' uit drie projecten zullen presenteren. Ook de resultaten van het Opcope-project komen aan bod.