Tentoonstelling 'Kunststof, natuurlijk' rond (bio)composieten

In het Design Museum van Gent vindt van 3 tot en met 26 april de tentoonstelling 'Kunststof, natuurlijk' plaats rond nieuwe composietmaterialen, al dan niet op basis van natuurlijke materialen. Ook het SLC-Lab werkt hieraan mee met enkele onderdelen en een lezing op de vernissage 'Designing with Composites'.

Nieuwe (bio)composietmaterialen brengen milieu en design dichter bij elkaar. Het productieproces van de traditionele glas- en koolstofvezelcomposieten is verbeterd en vlotter toepasbaar. De biocomposieten op basis van plantaardige vezels zoals vlas en hennep zijn aan een opmars bezig. Het lichtgewicht, de stevigheid en de lange levensduur in combinatie met een efficiënte productie maken dit tot materialen met een veelbelovende toekomst.

Op 2 april 2015 komen de meest recente ontwikkelingen aan bod tijdens een namiddag met boeiende lezingen onder de vlag ‘Designing with Composites‘. Wetenschappers en designers belichten het verhaal van glas-, koolstof- en biocomposieten vanuit diverse invalshoeken. Ontwerppraktijk, materiaalinnovatie en culturele waarden komen uitgebreid aan bod.

Daarbij wordt ook het startschot gegeven voor een kleine pop-uptentoonstelling met recente ontwerpen uit vlas- en hennepcomposieten, waaronder de sportieve elektrische roadster I-Care Racing, de eerste biocomposieten elektrische scooter Be.e, de Low Chair LC03 en de Lina Table van het SLC-Lab.

Low chair 2003 van Maarten Van Severen

Lina Table van Simon Vermeir, Sirris

De lezingensessie en tentoonstelling zijn ontstaan vanuit een project Wetenschapscommunicatie van LUCA - School of Arts en worden gerealiseerd in samenwerking met Departement Materiaalkunde KU Leuven, Design museum Gent, CELC en Design Vlaanderen, en verder met Texture, ABV en Sirris

Meer info over de tentoonstelling en vernissage vindt u hier.

Klik hier voor meer info over programma en praktische info. 

Tags: