Technologiecentum rond Machinebouw & Mechatronica in West-Vlaanderen

Sirris en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen hebben hun plannen geconcretiseerd voor een gezamenlijk initiatief met de industrie en universiteiten in West-Vlaanderen rond Machinebouw & Mechatronica (M&M). Nog dit jaar gaat het technologiecentrum van start, met onder meer een provinciale inplanting van Sirris in West-Vlaanderen.

Vandaag zorgt de industrie in West-Vlaanderen nog altijd voor een groot deel van de tewerkstelling - meer dan 112.000 arbeidsplaatsen - en zorgt het voor een aanzienlijke toegevoegde waarde. Met de Fabrieken voor de Toekomst speelt de POM West-Vlaanderen hier sterk op in. Naast nieuwe materialen & textiel, voeding en blue energy vormt de cluster rond machinebouw & mechatronica de vierde pijler van een industrieel kwartet waarin de West-Vlaamse ondernemingen op wereldniveau meespelen.

Het initiatief om een technologiecentrum rond Machinebouw & Mechatronica uit te bouwen zal een tweeledige werking hebben: toponderzoek en technologieapplicaties. Daarmee wordt het grootste deel van de waardeketen bereikt, van de topbedrijven tot de kleine kmo die onder meer als toeleverancier voor de grote spelers even cruciaal is.

De onderzoekspijler wordt geassocieerd met de SOC Flanders Make en ent zich op de onderzoeksinfrastuctuur die vanuit KU Leuven in ontwikkeling is in Brugge. Deze bouwt verder op de jarenlange activiteiten aan de Technologiecampus Oostende van KU Leuven. De applicatiepijler zal in Kortrijk worden uitgebouwd onder de leiding van Sirris, in het hart van het dichte kmo-netwerk rond mechatronica en in de buurt van het expertisecentrum rond industriële automatisering van de Campus Kortrijk van UGent en The Level van Howest.

Voor Sirris een uitgelezen moment om ook in de nabijheid van de West-Vlaamse ondernemingen actief te zijn. 

Sirris was van bij het begin betrokken bij de West-Vlaamse initiatieven. Lees hier hoe!