Sustainia 100 van 2015 is uit, één Belgische ontwikkeling inbegrepen

De Deense non-profitorganisatie Sustainia heeft haar overzicht van 100 duurzame oplossingen voor 2015 gepubliceerd. Het overzicht focust op een positieve klimaatimpact en bevat heel wat inspirerende cases. Een ervan is een Belgische uitvinding: de Wakati-tent. 

De laatste uitgave van de Sustainia 100 bevat 100 nieuwe, (ook voor u!) inspirerende verhalen over duurzame innovatie en geeft zo een indrukwekkend overzicht van nieuwe producten, diensten, businessmodellen en initiatieven die ons op weg kunnen helpen naar een duurzame wereld. De oplossingen komen uit verschillende domeinen: bouw, ICT, stedelijke ontwikkeling, grondstoffen, mode, onderwijs, gezondheid, transport, voeding en energie. Het gaat om nieuwe manieren om water te sparen, afvalbeheer, huizen bouwen en het vrijwaren van de voedselketen die al toegepast worden in 151 landen. De top 100 werd samengesteld uit meer dan 1.500 projecten en activiteiten, afkomstig uit zes continenten. Naast duurzaamheid blijken ook betaalbaarheid en gemak bij bijvoorbeeld hergebruik, recyclage en terugneemmodellen van tel. 

Made in Belgium

Ook één Belgisch project werd opgenomen in de uitgave: de Wakati van productontwikkelaar Arne Pauwels. Dit speciaal soort tent maakt het mogelijk voeding langer te bewaren. Per tent kan 150 kg aan voeding acht dagen lang vers gehouden worden. Een zonnepaneel levert de nodige energie om water om te zetten in waterdamp, die ervoor zorgt dat fruit en groenten in de tent langer vers blijven. Het is dus een zeer geschikte oplossing voor warme gebieden zonder toegang tot een elektriciteitsnet.

(Foto: Wakati)