Succesvol herontwerpen voor AM, een kwestie van inzicht, knowhow en begeleiding

De succesvolle toepassing van additive manufacturing (AM) start bij een ontwerp gemaakt in functie van de technologie. Tijdens de masterclass 'Design for additive manufacturing' verwerven de aanwezigen kennis en inzicht om onderdelen te ontwerpen specifiek voor AM. Tijdens het verloop van de masterclass is de rol van de Sirris-experts essentieel om diepgaande kennis over te brengen en om onmiddellijk in te spelen op gerichte vragen.

Additive manufacturing (AM) wordt al lang standaard ingezet voor het produceren van prototypes, maar vindt ook meer en meer toepassingen in functionele eindproducten. Om AM succesvol toe te passen is het cruciaal de nodige kennis over de verschillende technologieën in huis te hebben. De masterclass 'Design for additive manufacturing' biedt u een breed en gedetailleerd overzicht van de AM-technologieën, hun eigenschappen, potentieel en beperkingen. En daar blijft het niet bij.

Julien Magnien is één van de twintig experts in additive manufacturing bij Sirris. Hij is specialist in AM-technieken met metaal, polymeren en keramiek en volgt de technologische evoluties op de voet. Julien is een van de experts die tijdens de masterclass de aanwezige ontwerpers begeleidt en met hen in interactie gaat: "Via de masterclass willen we in de eerste plaats de ontwerpers de nodige knowhow doorgeven, zodat ze zelf tot een beter inzicht kunnen komen. Het is bovendien een uitgelezen gelegenheid om op de hoogte te blijven van hoe het er in de industrie aan toe gaat."

Samen tot oplossingen komen

Sirris bekleedt in België - en zelfs in Europa - een unieke positie op het vlak van AM: het besloot zich in de jaren 1990 te verdiepen in de toen nieuwe, baanbrekende technologie en beschikt vandaag over een onschatbare hoeveelheid aan praktische kennis van en ervaring in meer dan tien verschillende AM-technologieën, zowel op het vlak van machines en materialen als de toepassingen.

Julien: "De experts leren de aanwezige ontwerpers vanuit hun opgebouwde kennis en ervaring zelf tot oplossingen te komen. Vanuit de unieke situatie van Sirris kunnen we hen een zo volledig mogelijk overzicht bieden van de bestaande technologieën, hun mogelijkheden, voor- en nadelen, en we kunnen hen helpen bij het stap voor stap omzetten van hun eigen cases naar een ontwerp geschikt voor AM. We vetrekken hierbij vanuit onze eigen expertise en vullen deze aan in de loop van het driedaagse event, onder meer via de vragen die we krijgen. Dankzij deze veelal zeer gerichte vragen komen we te weten waar de concrete uitdagingen zitten. Vaak worden we geconfronteerd met een heel andere invalshoek op een bepaalde situatie of probleem en dan blijkt zelfs een  expert niet altijd alle antwoorden te kennen! Maar door dan samen deze problemen aan te pakken en tot oplossingen te komen, vergaren beide partijen nieuwe kennis en verwerven een andere, nieuwe kijk."

Het belang van het grotere plaatje

Continu blijven bijleren over AM is een noodzaak. Het is immers nog steeds een relatief nieuwe technologievorm en overschakelen van een klassieke technologie naar AM blijkt voor een doorsnee bedrijf nog altijd een grote stap. Vaak heeft men slechts kennis van bepaalde aspecten van AM en wil men zich hierop baseren om deze beslissing te nemen. Jongere bedrijven zullen deze stap sneller durven zetten, maar beschikken dan weer nog niet over de nodige ervaring.

Julien: "In beide gevallen kan Sirris hulp bieden. We beschikken hiervoor niet alleen over meer dan 25 jaar aan ervaring, maar hebben ook een uitgebreid partnernetwerk opgebouwd, waardoor we ondernemingen een volledig framework kunnen bieden: vanaf hun prilste idee, over ontwerp tot de realisatie van het uiteindelijke product. Om een correct beeld van de mogelijkheden van AM te krijgen en om tot een geslaagd herontwerp te komen is kennis van het grotere plaatje vereist. Je moet weet hebben van de achtergrond, van het hoe en waarom. Sirris kan bedrijven een realistisch beeld geven van de mogelijkheden met AM, zodat ze een onderbouwde beslissing kunnen nemen. Dit is de sleutel tot succesvol innoveren."

Nieuwsgierig naar wat een omschakeling naar additive manufacturing voor uw product of proces kan betekenen?

Op 19 en 20 mei, en 11 juni 2015 organiseert Sirris opnieuw de masterclass 'Design for Additive Manufacturing', waarin u de kennis en inzichten kunt verwerven, nodig om componenten specifiek voor AM te ontwerpen. Zo kunt ook u ten volle de voordelen ervan benutten. Meer weten over de opzet van deze masterclass? U vindt het hier!

Bekijk ook even de sneakpreview van deze masterclass.