Snellere, kwalitatievere verlijming voor kunststofverwerking

Een efficiënte verbindingstechniek voor kunststof of composiet is verlijming. Hoewel goed gekend en vaak ingezet, kan verlijming in heel wat gevallen efficiënter, de verbinding zelf kwalitatiever. Verkorting van productietijd en verbetering van het resultaat maken het procedé bovendien een optie voor nieuwe toepassingen. Misschien ook wel in uw bedrijf?

U stond als kunststofverwerkend bedrijf misschien al eens stil bij de mogelijkheden van lijmverbindingen? Of u maakt al gebruik van verlijming, maar de (lange) uithardingstijd van de lijmverbindingen blijken een struikelblok in uw productieproces?

Het is een weerkerend probleem: ondanks het grote potentieel dat deze verbindingstechniek biedt, is de uithardingstijd vaak een knelpunt voor het gebruik van verlijmingstechnologieën. Wanneer bijvoorbeeld een verlijmde component naar andere zones van de productiesite getransporteerd moet worden, dient men op korte tijd toch al minstens hanteringssterkte bereikt te hebben. Anderzijds vragen gebruikers van verlijmingstechnologieën meer en meer om 'de-bonding on demand', functionaliteiten voor de recyclage aan het einde van de levensduur, maar vooral ook voor het herstellen of vervangen van onderdelen.

Snellere uitharding, beter resultaat

Met het nieuwe Europese collectieve onderzoeksproject 'Fast and Stable Adhesive Curing with De-bonding Option' wil een internationaal consortium, waartoe onder meer Sirris, Flanders Make en het Duitse Fraunhofer-Institut behoren, de nodige kennis opbouwen om de verbindingstechniek te optimaliseren. Dit door de uithardingsstap heel gecontroleerd te versnellen middels toevoeging van Curie-deeltjes. Anderzijds moet het ook mogelijk zijn om via diezelfde weg de verlijming terug te verzwakken (de-bonding). Deze nieuwe technologie is niet alleen interessant voor grote volumes maar ook voor kleine series of grote stukken.             

Overweegt u als (kunststof- of composietverwerkend) bedrijf een introductie of verbetering van verlijmingsprocedés in uw productie? Dan kunt u deelnemen aan dit Europees onderzoeksproject en zo het onderzoek sturen, op basis van uw interesse en noden. Zo krijgt u bovendien als eerste toegang tot de resultaten. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

Tags: