Snel en goedkoop applicaties ontwikkelen met open-source hardware

Recente ontwikkelingen in elektronicaplatformen, zoals single-board-computers en open-source systemen, vereisen geen gedetailleerde kennis ter zake, waardoor de instapdrempel lager ligt met talrijke voordelen, ook voor bedrijven met een beperkte R&D-capaciteit. Sirris organiseert, samen met Innovatiecentrum West-Vlaanderen, op 2 juni een ontbijtsessie, waarop de mogelijkheden van deze technologieën gepresenteerd worden aan de hand van werkende voorbeelden.

Evoluties in open-source elektronicaplatformen (bijvoorbeeld single-board-computers) hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Hierdoor zijn er bijzonder interessante opportuniteiten ontstaan, ook voor bedrijven met een beperkte R&D-capaciteit. Ondertussen bestaat er een hele waaier aan diverse, bekende (zoals Raspberry pi en Arduino) en minder bekende platformen, waarrond grote communities bestaan.

Voor de ontwikkeling op deze platformen is er geen gedetailleerde kennis vereist van elektronica-ontwikkeling en alles daarrond. De instapdrempel is hierdoor veel lager. 

De voordelen zijn legio:

  • reductie van risico, kosten en doorlooptijd voor een demonstratiemodel
  • goedkoper dan PLC’s voor toepassingen met lagere vereisten op realtime niveau (beperkte ‘realtime constraints’)
  • met beperkte R&D-capaciteit toch embedded toepassingen kunnen ontwikkelen
  • een alternatief voor bedrijven die eigen hardware ontwikkelen, zodat een gepaste ‘make-or-buy’-afweging mogelijk is
  • inspelen op 'Internet of Things’, met o.a. de integratie van (low-cost) digitale sensoren in ‘smart-ecosystems’ (zoals Devicecloud, machine-to-machine-oplossingen, …).

Om de mogelijkheden te presenteren via werkende voorbeelden, organiseren Sirris en Innovatiecentrum West-Vlaanderen op 2 juni om 8 uur een ontbijtsessie in de lokalen van het Innovatiecentrum in Kortrijk.

Bent u actief in elektronica, automatisering, telemetrieoplossingen, vending machines, ICT, ... en wilt u meer inzicht in de mogelijkheden van ope-nsource hardware, nagaan of uw R&D-capaciteit hiervoor toereikend is of u zoekt een aanspreekpunt voor dit onderwerp? Dan is deze sessie zeker iets voor u!

Voor de Research@Breakfast wordt een bijdrage gevraagd van € 40 (excl. btw). De plaatsen voor deze sessie zijn beperkt, gelieve dus snel te reageren! Klik hier voor meer info en inschrijving!