Smartwatch krijgt AR-variant

smart watch, AR

Een nieuwe ontwikkeling van onder meer Universiteit Hasselt combineert slimme polshorloge met een transparant scherm, waarop augmented reality (AR) beelden schijnen. Het alternatief van smart glass is in zicht?

Augmented reality integreren in de alledaagse werkelijkheid is niet makkelijk en via draagbare technologie (wearables) het leven digitaal uitbreiden zonder de waarneming van die echte wereld te storen is zelfs heel moeilijk, dat heeft Google Glass ondertussen bewezen. Een mogelijk alternatief doet weldra zijn opwachting: de WatchTru.

Het concept van de WatchThru is ontwikkeld door een team van onderzoekers van de Universiteit van Bremen, Google en Universiteit Hasselt en geeft een andere benadering tot AR met een interessante uitbreiding op de traditionele, commercieel beschikbare smartwatches: het beschikt over een tweede transparant scherm voor AR-interacties.

3D-scherm en sensoren

Om de beperkte visuele en interactieve ruimte aan te pakken, breidt WatchThru het slimme horloge uit in 3D via het bijkomende transparante, aan de pols te dragen scherm. Hierdoor worden innovatieve interacties mogelijk die de snelle opname van informatie vanop de smartwatch kunnen ondersteunen en uitbreiden. Er zijn drie nieuwe interactietechnieken mogelijk: 'Pop-up Visuals', 'Second Perspective' en 'Peek-through'.

Er bestaan twee protypes: een eenvoudige versie die bestaat uit een Android Wear met een bijkomend scherm en een meer uit de kluiten gewassen model dat trackingsensoren incorporeert. Het team hoopt de volgende modellen te kunnen voorzien van een openklappend scherm dat kan neergeklapt worden over het hoofdscherm wanneer niet in gebruik.

Gebruik

De onderzoekers bedachten alvast een paar interessante gebruikscases voor het extra scherm. Zo kan het glas een richtingaanwijzer tonen om je doorheen een gebouw te navigeren, terwijl een klassieke kaart getoond wordt op het andere schermpje. Een complexere variant maakt gebruik van externe trackingcamera's en sensoren om de locatie bij te houden en legt een extra laag op de objecten in de werkelijke wereld. Dit laat de horloge toe nabij gelegen outlets of overlay-verbindingen aan te duiden op een printplaat, maar het zal wellicht nog enkele jaren duren voor de praktische implementatie een feit is.

Al zullen liefhebbers van dit concept nog even geduld moeten uitoefenen voor ze een AR-smartwatch in de winkel mogen verwachten, het concept biedt alvast een interessant perspectief op hoe augmented reality kan werken op een slimme horloge.

Bekijk ook het filmpje: