Op 25 januari bezocht de werkgroep 'Digitalisering en Robotisering' van de provincie Nederlands Limburg de proeftuin operatorondersteuning in Diepenbeek om er inspiratie voor eigen regio te sprokkelen.

Operatorondersteuning wordt een steeds belangrijkere topic in de fabriek van de toekomst. In het kader van de proeftuinen Industrie 4.0 kon u op 28 november al kennismaken met de demonstrator die Sirris in haar site in Kortrijk heeft opgebouwd. Een terugblik.

Veel bedrijven in de metaalverwerkende industrie met lasactiviteiten zijn op zoek naar automatiseringsoplossingen om het tekort aan lassers op te vangen. Bieden lichtgewicht robots een gepaste oplossing?

Sirris heeft een nieuwe demonstrator gebouwd om de mogelijkheden van cobots tastbaarder te maken. In deze specifieke demo wordt een operator ondersteund bij het assembleren van een smart product. Op 28 november stellen we hem aan u voor.

Zelflerende robots die in staat zijn 'bewuster' hun omgeving waar te nemen kunnen veelzijdiger worden ingezet en op termijn magazijn en productievloer overstijgen.

Cobots zijn één van de vele technologische hulpmiddelen die Mariasteen verkent om werknemers met beperkte inzetbaarheid jobkansen te bieden.

Om de concurrentie op wereldniveau een stapje voor te blijven, onderzocht toeleverancier voor de auto-industrie JTEKT of het zijn productie verder kon optimaliseren via slimme automatisering. Het liet daarbij drie haalbaarheidsstudies uitvoeren voor verschillende taken binnen zijn productie.

Robots nemen langzaamaan een plaats in de maatschappij in. Terwijl robots in de industrie steeds meer hun nut kunnen bewijzen en ze stilaan ook voor andere domeinen geschikt blijken - denk maar aan de zorg - heeft de sociale huisrobot niet zo veel vooruitgang geboekt als u misschien wel verwacht had.

Zijn augmented reality of virtual reality (AR/VR) ook zinvol voor uw bedrijf? Van deze vraag vertrok het TETRA-project SiVAR, dat heel wat boeiende resultaten opgeleverd heeft over de concrete toepasbaarheid van VR en AR in de maakindustie. Deze zullen gepresenteerd worden op het slotevent van woensdag 12 september.

Door de komst van de KMR iiwa in onze vestiging in Diepenbeek had Sirris er voor beperkte tijd een cobot 'met armen en benen' bij. Met deze cobot konden onze experts het potentieel van een mobiele cobot testen en verkennen, en deze kennis (en cobot) kunnen we nu ter beschikking stellen van de bedrijven.