Slimme straatverlichting integreert tal van functies

De slimme stad, gekenmerkt door duurzaamheid, veiligheid, gemak en efficiëntie, komt langzaam in een stroomversnelling. In zo'n smart city hoort slimme straatverlichting. Een van de nieuwste ontwikkelingen levert een armatuur waarin naast ledverlichting ook een camera, laadstation, wifi en een parkeerautomaat zijn verwerkt.

De multifunctionele LightMotion-verlichtingspalen van de Nederlandse fabrikant Lightwell bieden tal van voordelen aan zowel stadsbesturen, inwoners als het milieu.

Het grootste voordeel voor steden en gemeenten is alvast dat men van op afstand kan opmerken wanneer zich een storing voordoet en dat het verlichtingsniveau kan worden aangepast. Door in de palen nog verschillende functies, zoals een laadmogelijkheid voor elektrische auto's of een parkeermeter, in te bouwen kan bovendien het aantal palen en andere systemen in de straten beperkt worden.

Ook kunnen bewegingssensoren en een camerasysteem worden geïntegreerd, voor meer veiligheid op straat. Een bijbehorende app maakt het mogelijk in te loggen om een parkeerplaats te vinden en binnenkort zal er ook mee betaald kunnen worden. Inloggen gebeurt via wifi, want ook daarmee zijn de verlichtingspalen uitgerust.

De armaturen kunnen met elkaar en met een centrale communiceren via LoRa (Long Range), een draadloos datanetwerk dat over heel Nederland beschikbaar is. Dankzij een dergelijk systeem kunnen beheerders veel gerichter op storingen reageren.

De slimme Lightwell-lantaarnpaal wordt al ingezet in Amsterdam, waar een fietspad nu zichzelf verlicht dankzij 42 exemplaren, voorzien van ledverlichting. De energie die de lampen nodig hebben, wordt ter plaatse opgewekt door twee zonnepanelen die in een afwateringsgeul naast het fietspad drijven. De straatlantaarns werken op gelijkspanning, dezelfde spanning die over de zonnepanelen staat. Omzetting naar wisselspanning is daarom niet meer nodig en dat scheelt in de kosten.

Meer weten over slimme ledarmaturen? Kom naar het LED Event op 30 november in Mechelen, waaraan ook Sirris een bijdrage levert met de presentatie 'Additive manufacturing (AM) en SMART-materials binnen de verlichtingsindustrie'.

(Bron foto : Cobouw)