Slimme mijnbouwtrucks op elektriciteit

Steeds duidelijker tekent zich een elektrische revolutie af in mobiliteit en deze richt zich nu ook op grotere voertuigen. Een mooi voorbeeld in dit domein zijn slimme, elektrische mijnbouwtrucks die over een besturing en aandrijving op alle wielen beschikken, vrachten kunnen vervoeren tot 565 ton en op geen enkel punt moeten onderdoen voor hun klassieke tegenhangers. Integendeel.

Traditioneel hebben vrachtwagens in de mijnbouw enorme afmetingen. Deze verlenen de voertuigen hun capaciteit, maar maken hen ook zeer moeilijk te hanteren. Operatoren behoren daarom een speciale training te krijgen en wegen waarop deze gevaarten rijden dienen extra breed te zijn. De fabrikant ETF Mining Equipment introduceert nu een reeks slimme, modulaire, uiterst flexibele mijnbouwtrucks met een groter laadvermogen - tussen 250 ton en 565 ton - en een elektrische aandrijving.

Aandrijving en besturing

De besturing op alle wielen geeft de trucks het voordeel van kleinere draaicirkels, wat hen toelaat ingezet te worden op wegen met een breedte van niet meer dan 24 m. De aandrijving op alle wielen verhoogt de controle, onder meer door een grotere tractie en stabiliteit onder slechte weersomstandigheden, vooral bij sneeuw of hevige regen.

Lees meer op Techniline.