Slimme lantaarnpalen in binnen- en buitenland

Het gaat hard met slimme technologie en verlichting in de lage landen. In Utrechtse Heuvelrug worden slimme lantaarnpalen geplaatst die niet alleen licht geven, maar ook een aantal andere toepassingen kennen, met enkele voor het milieu interessante eigenschappen er bovenop. Ook Leuven investeert in gelijkaardige palen met verschillende nuttige functies.

Utrechtse Heuvelrug plant de aankoop van een aantal slimme lantaarnpalen. De gemeente wil zo de huidige 8.000 lantaarnpalen vervangen door 6.000 nieuwe lampen. Een aantal van deze nieuwe exemplaren zullen slimme lantaarnpalen zijn. De voorwaarde is dat de mogelijkheden van de nieuwe palen klimaatneutraal zijn. Verder zal de gemeente ook het verouderde kabelnetwerk van netbeheerder Stedin vervangen. In de nieuwe palen zullen de sensoren en de apparatuur worden weggewerkt. De sensordata worden via een dataplatform omgezet naar informatie en aan partijen geleverd die hun diensten met inwoners of andere belanghebbenden willen delen.

Meer dan verlichting

Een eerste eigenschap waarover de slimme lantaarnpalen in Utrechtse Heuvelrug zullen beschikken, is dat de lichtsterkte van de lantaarnlamp per straat kan worden ingesteld en de lamp ook zelf de sterkte kan aanpassen naargelang de situatie. Zo kan bij lawaai (bijvoorbeeld bij het inslaan van een autoruit) de lamp feller gaan branden. Dit dankzij geïntegreerde sensoren.

Andere mogelijkheden van deze lantaarnpaal zijn het op afstand beheren van de verlichting, het ondersteunen van een wifinetwerk en het meten van de verkeersdrukte in de straat en van de luchtkwaliteit. Met de palen kan ook gemeten worden hoe hoog het water op straat staat en ze kunnen dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Of alle mogelijkheden al direct na installatie zullen worden gebruikt, is niet zeker.

Alleen waar nodig

Het aantal nieuwe palen in Utrechtse Heuvelrug zal afhangen van de aanbesteding en de belangstelling van bedrijven. Naar verwachting zullen het er enkele tientallen zijn, op plaatsen waar ze nuttig of nodig zijn. In Utrechtse Heuvelrug zouden vooral plaatsen met een verhoogd risico in aanmerking komen, om bijvoorbeeld de veiligheid voor inbraken te bewaren, of bij een gevaarlijk kruispunt.

In andere Nederlandse gemeenten, zoals Breda, Veldhoven en Amsterdam staan al slimme verlichtingspalen.

Leuven test slimme verlichting

Ook in België testen steden de mogelijkheden van slimme lantaarnpalen uit. Zo werden in Leuven recent slimme palen geïntroduceerd binnen een testproject, onder meer op de grote Markt, aan de ring en in de stationsbuurt. De lantaarns beschikken over slimme ledverlichting en enkele andere toepassingen. Op verschillende plaatsen in de stad staan ondertussen dergelijke palen, waar ze de luchtkwaliteit, veiligheid en drukte monitoren, zodat de stad snel kan ingrijpen wanneer nodig. De technologie laat toe te communiceren met de verkeerslichten, waardoor op drukke momenten bijgestuurd kan worden om het verkeer vlotter te laten verlopen. Ook kunnen vrije parkeerplaatsen in kaart worden gebracht, zodat bestuurders kunnen te weten komen waar ze kunnen parkeren. De palen zijn bovendien uitgerust met ANPR-camera en sensoren, waardoor ze ook kunnen ingezet worden om de veiligheid te bewaken. De technologie staat op dit moment al ver genoeg om een abnormale situatie te herkennen. Wanneer iets gebeurt, kan zo onmiddellijk een signaal gegeven worden aan de politie.

De slimme lichtpalen staan voorlopig tijdelijk opgesteld. Na de testfase zou de technologie onzichtbaar geïntegreerd worden in bestaande lantaarnpalen. Het uiteindelijke doel is een duurzamere omgeving creëren waar het aangenaam wonen, studeren, werken en ontspannen is.

(Bron foto Station van Leuven: Rail.cc)

Tags: