Slimme automatisering en verdubbeling van volume bij JTEKT Torsen Europe

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. De tweede awardwinnaar die we aan u voorstellen, is JTEKT Torsen Europe uit Strépy-Bracquegnies, met zo'n 180 medewerkers wereldwijd marktleider in de productie van slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving. Onder meer door slimme automatisering is het er de voorbije vier jaar in geslaagd het aantal geproduceerde stuks per werknemer quasi te verdubbelen.

Naast produceren doet het ook aan R&D en heeft een eigen testinfrastructuur. Om zijn positie te handhaven en verder te groeien - men wil naar grotere volumes, meer diversiteit in producttypes en een groter klantenbestand - wordt geïnvesteerd in mensen en materiaal, in (lokale) R&D en technologie. Men kiest voor een doordachte aanpak van integratie en efficiëntie, automatisering en digitalisering, eco-conceptie en -productie.

JTEKT staat voor intensieve samenwerking, met klanten waarmee en waarvoor het producten op maat ontwikkelt, en met het eigen personeel, dat kan rekenen op verantwoordelijkheid, flexibiliteit en zelfontplooiing. Naast een meer dan verdubbeld volume omvatten de resultaten van de laatste jaren ook een sterke groei in personeel. Daarnaast verbeterde de energie-efficiëntie met meer dan 54 procent tussen 2009 en 2015 en het productgewicht van verschillende differentiëlen daalde met meer dan 40 procent.

Hoe JTEKT Torsen Europe dit realiseerde, kunt u in detail lezen op de website van Made Different.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).