Sirris test was- en schrobbestendigheid van uw coatings

Het Sirris Coating Lab kocht recent een TQC Scrub Abrasion and Washability Tester aan. Met deze machine kunnen een schrob- en wasbaarheidstest uitgevoerd worden op gecoate oppervlakken.

Met de TQC Scrub Abrasion and Washability Tester kan de weerstand van verf, vernis of gerelateerde producten tegen krassen, slijtage en kleurverlies door droog- of natschuren worden nagegaan. Hij maakt simulatie mogelijk van alledaagse slijtage door reinigingsacties of algemeen gebruik. Het toestel is zowel te gebruiken voor een ‘pass/fail’-test, door te testen met een gespecificeerd aantal slagen of een minimum aantal slagen waarbij de coating faalt bij controle op regelmatige intervallen.

De wastest zal eveneens ingezet worden ter evaluatie van de chemische resistentie, vlekresistentie en reinigbaarheid van easy-to-clean en anti-graffiti coatings.

Het gebruik van verschillende abrasieve tools, borstels en sponsen wordt beschreven in ISO- en ASTM-normen:  

ASTM D4213

Standaard testmethode voor schrobresistentie van verven door middel van gewichtsverliesmeting

ASTM D4828 – 94

Wastest voor organische coatings: reinigbaarheid van standaard vervuilingen

ASTM D2486

Standaard testmethode voor schrobresistentie van muurverven

ASTM D5402

Chemische resistentie en vermogen om solventen te weerstaan

ASTM D6578

Anti-graffiti-testing

ISO 11998

Natte schrobresistentie van coatings en het vermogen om vlekken te verwijderen

Meer info over deze machine krijgt u via volgend filmpje:

 

Zeildoek op wasbaarheid getest

Veldeman is specialist in tentstructuren en tentdoeken uit polyester weefsel voorzien van een vuilafstotende vernislaag. Om hun klanten beter te adviseren omtrent het gebruik van reinigingsmiddelen, wenste Veldeman na te gaan in welke mate vier detergenten agressief inwerken op de zeildoeken.

Sirris adviseerde het gebruik van de wasbaarheidstester, waarbij de doeken bevochtigd werden met het detergent en vervolgens onderworpen aan 200 cycli van een gesimuleerde wasbeweging met een 3M-Scotch-Brite-pad. Na afloop van de testen werden de droge zeildoeken gecontroleerd op beschadigingen en werd de functionaliteit van de vernislaag gecontroleerd via contacthoekmeting. Uit de test is gebleken dat geen van de detergenten de beschermlaag van de zeildoeken aantast. Microscooponderzoek van de monsters toonde geen degradatie of etching van de coating. 

Sirris concludeerde dat de vier onderzochte detergenten geslaagd waren voor de wasbaarheidstest en dus veilig konden worden geacht voor gebruik op de doeken.

In toekomstige projecten zal het toestel worden gebruikt om de natte schuurweerstand van hydrofobe impregneerlagen op steen- of betonoppervlakken te evalueren en de duurzaamheid van geïmpregneerd vlekkenwerend textiel. 

Wilt u de mogelijkheden van de wasbaarheidstester leren kennen? Kom op 30 november naar ons open-lab-moment, waarop het toestel voorgesteld wordt.

(Bron foto bovenaan: TQC)