Sirris presenteert composiet draagarm met geïntegreerde sensoren

composite

De volgende editie van de vakbeurs Materials, die op 31 mei en 1 juni plaatsvindt in Veldhoven, kent een praktijkgerichte opzet rond vier pijlers: materialen, oppervlaktetechnieken, verbindingstechnieken en analysetechnieken. Daarbij zijn keynote-lezingen en live demo’s in de verschillende Experience Areas voorzien om de bezoekers te inspireren. Ook Markus Kaufmann van het SLC-Lab verzorgt een lezing. 

Program Manager Composites & SLC-Lab manager Markus Kaufmann geeft op Materials de presentatie 'Net-shape productie van een composieten draagarm'. Het gaat hier om een demonstrator die internationale belangstelling wekte: een draagarm voor de ophanging van een Volkswagen Golf, die SLC-Lab samen met twee Duitse partneruniversiteiten ontwikkelde in het kader van een Europees project (DeMaCo). De component illustreert dat de resin transfer moulding-technologie perfect geschikt is voor complexe designs. Hoewel zeer complex van vorm met twee geïntegreerde inserts vergt ze geen nabehandeling en laat zelfs toe optische vezelsensoren te integreren voor structural health monitoring.

De productie van de draagarm werd uitgevoerd in het SLC-Lab waarbij een schuimkern met koolstof bekleed en met epoxy geïnjecteerd werd.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de complexiteit van matrijsontwerp voor RTM, het integreren van inserts in complexe preforms, en het opmeten van spanningen door middel van vezelsensoren en de kwaliteitsanalyse met een computertomograaf. 

Beursvloer

Met meer dan 85 exposanten en ruim 40 kennissessies wil de vakbeurs Materials een brug slaan tussen wetenschap en concrete toepassing. Elk van de vier pijlers waarrond de beurs is opgebouwd, krijgt een eigen zone op de beursvloer. Binnen een zone positioneren de exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas waar ze onder meer live demo's geven of waar bezoekers zelf aan de slag kunnen. Elke zone beschikt bovendien over een aparte lezingenzaal. 

Sirris zal met verschillende expertises aanwezig zijn op de beurs (stand 70).

Voor verdere info: zie website http://www.materials.nl/.