Sirris onderzoekt waterafstotende oppervlakken door microtexturering

Sirris is er recent in geslaagd om met haar hoogprecieze freesmachine microtexturen aan te brengen op (roestvast) staal en titanium oppervlakken. Deze microstructuur laat toe, om net zoals we bij het lotusblad zien in de natuur, het oppervlak waterafstotend te maken.

De aangebrachte microtextuur bestaat uit piramides van 100 µm hoog met een basis van 125 bij 125 µm, aangebracht door middel van een microfreesje. De vijfassige configuratie van de machine liet toe om deze texturen ook op dubbelgekromde oppervlakken aan te brengen, wat een breed scala aan producten mogelijk maakt.

Microstructuur in RVS 316L

Voordelen hydrofoob oppervlak

De textuur verhoogde de contacthoek - wat een maat is voor de benatting van het oppervlak - van 75° naar 129° voor Inox 316L. Contacthoeken van hoger dan 90° duiden op een hydrofoob karakter. Een waterafstotend oppervlak heeft enkele duidelijke voordelen: vuil kan zich veel moeilijker ophopen en de druppels zullen stofdeeltjes meenemen als ze er vanaf rollen, ijsvorming wordt vermeden door het ontbreken van een waterlaag en de hydrodynamische eigenschappen kunnen fors verbeterd worden.

Verder onderzoek zal zich toespitsen op het aanbrengen van zeer fijne texturen door middel van lasers, naast ook de andere voordelige eigenschappen van oppervlaktetexturen, zoals een verminderde contactweerstand, een betere smering en optische effecten.

Lees meer over dit onderzoek op Techniline.

(1ste foto: waterdruppel op een dubbelgekromde RVS 316L textuur)