Sirris maakt bedrijven wegwijs in de wondere wereld van de gieterijtechnologie

Gieterijproducten zijn en blijven een cruciale basis voor heel wat eindproducten. Daarom stelt Sirris haar ruim 60 jaar lange expertise en ervaring, prototypegieterijen en testlabo’s graag ter beschikking van de sector en zijn afnemers. Maar er is meer: op vraag van diverse industriële spelers startte Sirris in april een zesdelige cursus gieterijtechnologie, om de kennisoverdracht zo nog meer te stimuleren. 

Dat er dringend nood is aan meer kennis over gieterijtechnologie, bewijzen de al meer dan 50 inschrijvingen voor onze zesdelige cursus. Een eerste sessie werd intussen succesvol afgerond. In september volgt module 2, die nog nét niet volzet is. Interesse? Hier is alvast een voorsmaakje … 

Module 1: algemene metallurgie en ferrolegeringen

Tijdens onze eerste sessie mocht InSpyro de spits afbijten met een introductie tot algemene metallurgische processen. Nadien namen Sirris-experts van ons team in Gent over met een uiteenzetting over ijzer en staal, de meest gebruikte metaalsoorten ter wereld. Zowel de productievereisten als de eigenschappen van de verschillende soorten gietijzer en -staal namen ze uitgebreid onder de loep. 

Module 2: non-ferro gietlegeringen

In het tweede deel van de cursus gaan we verder op de ingeslagen weg. Ditmaal ligt de focus op non-ferrometalen: de snelst groeiende markt binnen de gieterijsector. Door meer en meer non-ferro’s in te zetten, kunnen we aan de steeds strengere milieueisen blijven voldoen. De transportsector is alvast een voortrekker in het gebruik van aluminium. 

Verder gaan onze specialisten dieper in op de specifieke eigenschappen van koper-, aluminium- en magnesiumlegeringen: hoe kunt u die materialen het best smelten? Hoe waakt u over de kwaliteit? En welke punten verdienen extra aandacht? Het zijn slechts enkele van de vele topics die de revue zullen passeren. 

Ten slotte belichten we de meest gebruikte giettechnieken en de invloed van het gietproces op de eigenschappen van het gietstuk. De bedoeling? Aantonen dat het gamma aan technieken voor non-ferrogieterijen en hun afnemers nog zoveel veel breder is dan voor ferrolegeringen het geval is. 

Module 2 bijwonen? Schrijf u snel in!
Deze sessie vindt plaats op 6 september 2016 vanaf 16 uur, in het Technologiepark in Zwijnaarde (Gent). Bemachtig snel een van de laatste vrije plaatsen.
Bekijk meer details over deze cursus