Sirris helpt ziekenhuizen zuigflesjes recycleren

In Belgische ziekenhuizen worden naar schatting jaarlijks 10 miljoen flesjes voor babyvoeding - goed voor meer dan 410 ton aan kwaliteitsvolle kunststoffen - na gebruik weggegooid. Daarom  loopt in UZ Leuven een proefproject om de flesjes te recyclen tot nieuwe producten. Ook Sirris werkt mee aan dit project.

Momenteel worden de steriele kunststof flesjes voor babyvoeding na eenmalig gebruik weggegooid en verbrand. Deze manier van werken kan veel duurzamer en daarom startte Sirris met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer samen met de belangrijkste belanghebbenden op technisch, logistiek, sociaal en juridisch vlak een proefproject op om deze grote materiaalstroom te recyclen: 'Baby Bottle Reborn'. Hierbij werden de hindernissen voor de recuperatie van deze materialen in kaart gebracht en een plan van aanpak uitgewerkt.

Verdere stakeholders (belanghebbenden) van dit project waren onder andere de afvalbedrijven, hun logistieke partners en de producenten van dergelijke wegwerpartikelen. Voor het recyclen van een van deze materiaalstroom moesten alle spelers in de materialenketen samenwerken en elk van hen moest er voordeel bij hebben.

Het materiaal voor de flesjes hergebruiken bleek echter heel wat complexer dan aanvankelijk gedacht en één na één moesten obstakels op het vlak van regelgeving, logistiek, organisatie en verwerking worden weggewerkt.

Het project loopt nu ten einde. Na afsluiten kunnen de methodiek en resultaten in heel België worden gebruikt om gelijkaardige projecten op te zetten. Deze samenwerking en het plan van aanpak kunnen daarenboven ook gebruikt worden om andere materiaalstromen in de zorgsector aan te pakken.

Lees hier het hele verhaal.