Seminarie rond harde materialen trekt aandacht

Het tweede luik in de seminariereeks rond 'precision manufacturing', een organisatie van Sirris en Agoria, vond plaats op 24 juni. Het thema van de dag was de fabricage van hoogwaardige producten uit harde materialen en de uitdagingen en/of problemen die daarbij komen kijken. Gastheer was Niko in Sint-Niklaas - voornamelijk bekend voor zijn stopcontacten en lichtschakelaars - die gezorgd had voor een passende omgeving met voldoende mogelijkheden om contacten te leggen.

Na een introductie door Agoria en Niko gaf Olivier Malek van Sirris een presentatie die de deelnemers introduceerde in de wereld van keramieken en hardmetalen, en de uitdagingen die het bewerken van deze materialen met zich meebrengt. Een aantal typische technologieën werden toegelicht, daarnaast werd de toekomstvisie van Sirris voor de komende jaren - lasertechnologie als multifunctioneel gereedschap - uit de doeken gedaan.

Jan Bouquet van KU Leuven lichtte het concept van geïntegreerd laserharden toe, aan de hand van een bijzonder vruchtbare samenwerking met Niko. In het kader van het collectief onderzoeksproject 'High precision manufacturing for new and better products', onder leiding van Sirris en met de steun van IWT, heeft KU Leuven een case uitgewerkt rond het lokaal harden van een spuitgietnozzle van Niko. Het grote voordeel van deze technologie is dat men op een en dezelfde machine, zonder het stuk uit zijn opspanning te halen, kan overgaan tot harden van enkel de slijtagegevoelige zones.

Na de presentaties was het tijd voor een rondleiding door de plant van Niko: naast de toolshop, waar de matrijzen gemaakt worden, konden de aanwezigen het volledige productieproces van de alom bekende producten van Niko bezichtigen. Het viel hierbij op dat Niko sterk investeert in innovatie en ook steeds zoekt naar nieuwe oplossingen om betere producten op de markt te brengen die aansluiten op de wens van de consument.

Meer weten over de roadshow rond precisie? Neem een kijkje op onze agenda!

Tags: