Schuimkunststof verjaagt insecten

Door insecticide in te bouwen in kunststof kunnen producten worden vervaardigd die een antwoord bieden op de dreigende effecten van het veranderende klimaat.

Het centrum voor kunststoftechnologie AIMPLAS in Valencia werkt samen met de Universiteit van Zaragoza en het plaatselijke bedrijf Inesfly Corporation aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie schuimkunststof met insecticide-eigenschappen, om de overdracht van (tropische) ziektes zoals malaria, dengue, de ziekte van Chagas en leishmaniasis te voorkomen.

De aanwezigheid van insecticidesubstanties in kunststoffen werd tot nu toe mogelijk gemaakt door het inbouwen van een vuller (poeder) en beperkte zich tot toepassingen als muskietennetten, kragen voor dieren, oormerken voor runderen en antimuskietenarmbanden. Het onderzoek dat dit consortium binnen het project Inmaplesp uitvoert, moet het inbouwen van insecticide in het materiaal toelaten via microcapsules. De nieuwe technologie beschermt de insecticide van mogelijke degradatie tijdens verwerking van het materiaal, maakt manipulatie mogelijk en laat controle over de diffusie in het finale product toe.

De technologie met microcapsules is al met succes toegepast in verven en wordt nu uitgebreid naar kunststof matrices. Om dit te realiseren heeft het bedrijf microcapsules ontwikkeld met verschillende actieve ingrediënten met verjagende en insecticide-eigenschappen.

Mogelijke toepassingen voor het schuimkunststof dat men verwacht te bereiken zijn de zolen van sandalen en matten die muskieten en kruipende insecten verjagen, die ziekten overbrengen. De ontwikkeling zou een impact kunnen hebben in Centraal-Afrika, Midden-Amerika en landen in Zuid-Amerika, maar ook in Europa zou het nuttig zijn, aangezien als gevolg van de klimaatveranderingen subtropische insecten zoals de tijgermuskiet voorkomen in landen als Spanje. 

Tags: