Schaaf uw kennis rond metalen bij!

Wie zijn kennis van metalen wil verruimen of opfrissen kan binnenkort in Gent terecht voor de Materials Research Cluster Academy, een opleidingsreeks rond metalen. Deze basiscursus bestaat uit vijf modules, waarin enkele MRC-partners de aanwezige kennis rond metalen tot bij de bedrijven brengen. Sirris levert een bijdrage in twee modules. 

De kerncompetenties van de Materials Research Cluster strekken zich uit over de volledige toeleverketen, van productie tot applicatie. Hun kennis rond metalen hebben partners Sirris, BIL, Clusta, CRM en Ocas nu gebundeld in een opleidingsreeks. De cursus bestaat uit vijf verschillende modules. De lesgevers zijn specialisten van de verschillende partnerorganisaties. Zij brengen de materie op een bevattelijke en praktijkgerichte manier. 

Na de cursus zult u een praktisch inzicht hebben in hoe de eigenschappen van staal, roestvast staal (ferro) en aluminium (non-ferro) zich tot elkaar verhouden, en de invloed begrijpen van enkele belangrijke nabewerkingen op die eigenschappen. Zo krijgt u een beter begrip van benamingen en termen in uw contacten met leveranciers of klanten, en bij afwijkingen zal u een inschatting kunnen maken van effecten op uw product. 

Vijf modules, vijf thema's

Elke module vindt plaats op een donderdag en neemt een volledige namiddag in beslag. 

Module 1 (13 oktober) : Soorten staal en eigenschappen van staal (Clusta–CRM) bespreekt verschillende soorten staal. De relaties tussen chemische samenstelling, microstructuur, productieproces en de gebruikseigenschappen komen hierbij uitgebreid aan bod. 

Module 2 (27 oktober) : Het lassen van staal (BIL) zal een tipje van de sluier lichten van de uitgebreide wereld van de lastechniek. Enkele basisbegrippen zoals lasbaarheid van staal en roestvast staal, koolstofequivalent, warmte-beïnvloede zone, koudscheuren zullen belicht worden. Ook een bezoek aan de lashal van OCAS is voorzien, waar een demo gegeven zal worden op de meerdraadse onderpoederdeklasmachine. 

Module 3 (17 november) : De warmtebehandelingen van staal (Sirris) geeft een beknopt overzicht van de voornaamste warmtebehandelingen op staal. 

Module 4 (1 december) : Beklede producten (Ocas – Sirris) focust op de metallische en organische deklagen die via een continu of batch proces op staalplaat en stalen producten kunnen worden aangebracht ter bescherming, verfraaiing of functionalisering. Na een inleiding over corrosie worden de diverse beschikbare deklagen verkend. 

Module 5 (15 december) : Basis roestvaste stalen en non-ferro (Clusta) leert u meer over de diverse soorten roestvast staal (RVS) en hun eigenschappen in relatie tot bewerkbaarheid en corrosievastheid. 

Meer weten over deze cursus? In onze agenda vindt u de nodige praktische info! 

Tags: