Scale-up corporate venturing, het beste van grote bedrijven en startups

Grote bedrijven hebben de middelen en de startups brengen innovatieve ideeën aan. Maar hoe kunnen ze samenwerken om de groei te verzekeren? Dit is de centrale vraag op de derde meet-up Scale-up Corporate Venturing op 26 april, georganiseerd door Sirris en Agoria. Komt u ook luisteren naar enkele inspirerende sprekers van grote bedrijven en startups?

Corporate venturing is een term die een brede waaier aan activiteiten dekt en in te delen is in drie grote categorieën:

  • Corporate venture capital: waarbij gevestigde ondernemingen investeren in startups en scaleups. Dit kan zijn om financiële redenen, maar zeer vaak ook om toegang te krijgen tot nieuwe technologie, kennis en talent.
  • Samenwerking met bestaande startups: gevestigde ondernemingen investeren in incubatoren en acceleratoren, organiseren wedstrijden en hackatons, onder andere om op die manier een brede kijk te krijgen op nieuwe ideeën en businessmodellen
  • Interne venturing of incubatoren: dit is een nieuwe aanpak van innovatie, waarbij interne of gemengde teams van een gevestigde onderneming de vrijheid en ondersteuning krijgen om als een startup te functioneren, om zo een nieuwe dienst of product te ontwikkelen.

Welke aanpak voor welke situatie? 

Welke aanpak je als gevestigde onderneming kiest, hangt af van een brede waaier van factoren. Zo kunnen eenmalige events als hackatons en wedstrijden helpen om de bedrijfscultuur te verjongen, maar vereist het oplossen van echte businessproblemen sterkere samenwerkingen als partnerships voor co-development en eventueel investeringen.

Een ander criterium kan de snelheid zijn waarmee een sector evolueert. Zo toont een studie van Boston Consulting Group aan dat bijvoorbeeld de zeer snel evoluerende financiële sector meer inzet op acceleratoren en incubatoren, terwijl de trager veranderende chemische sector meer investeert via CVCapital.

Nieuwsgierig naar wat deze evoluties voor uw bedrijf kunnen betekenen? Kom op 26 april naar de meet-up Scale-up Corporate Venturing in Brussel! Meer info vindt u in onze agenda!

Dit event wordt georganiseerd in het kader van het project Scale-up, met steun van VLAIO.

Contactpersoon Agoria: Carine Lucas, carine.lucas@agoria.be, tel. +32 2 706 81 29

Tags: