Safran Aero Boosters produceert schoepen met AM

De Luikse toeleverancier Safran Aero Boosters wilde nagaan of het schoepen van turboreactoren kon produceren met behulp van additive manufacturing, om zo met minder verlies te produceren. Het riep hiervoor de hulp in van Sirris.

Safran Aero Boosters ontwerpt, ontwikkelt en produceert subassemblies, uitrustingen en testbanken voor motoren in lucht- en ruimtevaart. De schoepen van de turboreactoren van vliegtuigen worden vervaardigd in een titaniumlegering die tegelijk sterk en licht, maar ook moeilijk te bewerken is: met de traditionele technieken verdwijnt 90 procent van het te bewerken materiaal in spanen. Safran Aero Boosters vroeg daarom aan Sirris om een geschikte additive manufacturing-technologie te helpen kiezen. Daarbij is het doel om makkelijker en met minder materiaalverlies geoptimaliseerde onderdelen te produceren die minstens even goed aan de normen in de vliegtuigbouw beantwoorden.

Sirris hielp het bedrijf met de beoordeling van de technologie door op haar eigen additive manufacturing-installaties een reeks onderdelen te produceren en de uitrusting te selecteren die het meest op de behoeften van de onderneming is afgestemd.

Voor welke technologie gekozen werd, kunt u lezen in onze referentiesectie op de website!

Dit succesverhaal vindt u samen met nog vele andere terug in het Sirris-jaarverslag van 2015.